Ook roti niet meer te betalen

Roti een van de nationale gerechten van de Hindostanen die over het algemeen geconsumeerd wordt door een ieder in de Surinaamse samenleving.

Roti is duizenden jaren geleden ontstaan in India. De roti vellen worden in India gebruikt als basisvoeding, omdat het heel simpel is te maken. Het recept werd meegenomen door de hindostaanse immigranten maar is in de loop der tijden behoorlijk veranderd. Tegenwoordig heb je enorm veel verschillende soorten roti en veel verschillende bereidingen. 

Roti is heel lekker met kip of doks, groente, zuur en gemalen peper of peper gemaakt van manja, aardappel of birambi zo niet ook vegetarisch.

De Surinaamse burgers hebben in tijd niet alleen met elkaar kunnen leven, maar zijn ook gewend geraakt met de eetgewoonten en zijn daarbij ook veel van elkaar gaan leren.

De kans is heel klein, dat wanneer je eens op een typisch hindoestaans feest, verjaardag of huwelijk gaat, je geen roti op tafel krijgt.

Vroeger hadden vele burgers ook het gevoel om roti thuis te maken voor de hele familie, ook was het makkelijk voor enkelen, omdat zij het als een dagelijkse maaltijd gebruikten, maar nu is het ook een duur gerecht geworden.

De ingrediënten zijn namelijk nu veel duurder geworden, waar men vroeger een roti kocht tussen SRD 15 en SRD 30 koopt men het nu tussen  SRD 85 en SRD 150.

Roti wordt namelijk gemaakt van een van de hoofdproducten, waaronder meel dat door ons wordt geïmporteerd. Daar speelt de prijs ook een grote rol. Immers de prijs van meel is de afgelopen periode ook enorm gestegen.

Dan wordt er nog niet gesproken over de resterende ingrediënten of benodigdheden om het gerecht compleet te hebben. De spullen zijn ook duur nu, je hebt bijvoorbeeld de aardappel nodig. die nu per kilo SRD 25 kost en ook in prijs blijft stijgen en nog veel meer.

De prijsstijging van roti komt niet alleen door de prijsverhoging van meel of de andere ingrediënten, maar ook door de tariefsverhogingen van het energie- en waterleidingbedrijf spelen een rol.

Vele burgers vragen zich hierbij ook af hoe het kan dat de prijzen maar blijven stijgen. De ondernemers of burgers die de roti verkopen moeten namelijk mee gaan, omdat de kosten veel hoger zijn en zij moeten hun winsten ook kunnen berekenen.

De Covid-periode heeft eerst er voor gezorgd dat de hele logistieke lijn van vracht steeg in kosten. Na Covid brak de oorlog in Oekraïne uit. Al deze zaken in de al slechte economie hebben ervoor gezorgd dat alles in prijs is gestegen. 

De producten om de roti te maken worden geïmporteerd al dan niet ook de grondstoffen om het eindproduct te maken.

Enkele burgers die in de verkoop zitten van roti geven in gesprek met Dagblad Suriname aan, dat zij nu minder omzet hebben, omdat de producten zeer duur zijn geworden en zij er dus ook niet veel aan kunnen doen. De omzetten zijn gedaald, maar de kosten daarentegen niet. Die zijn gestegen en blijven stijgen. Het eind van de stijgende lijn is nog niet inzicht.

error: Kopiëren mag niet!