Achaibersing

Vele ministers hebben in de Surinaamse regeringen de revue gepasseerd. Minister Armand Achaibersing is echter de enige minister die een wandelend voorbeeld mag worden genoemd van integriteit.
Daarom wil ik een ode brengen aan deze minister met behulp van de letters van zijn naam. 


De A staat voor aandacht. Zijn aandacht was niet gericht op zichzelf maar op de mensen om hem heen. Ik was erbij toen hij een prijs die werd uitgereikt voor “De beste minister” in het Marriott hotel,in ontvangst nam. Zijn woorden van dank hebben mij toen diep geraakt. Hij zei:” Ik zal deze prijs delen met mijn staf want het zijn mijn medewerkers die zo goed met mij hebben samengewerkt dus is deze prijs voor goed team werk.

De C staat voor charmant. Hij had altijd een glimlach over voor iedereen en bezat een geweldige humor.

De H staat voor handelen. Hij was geen minister die op zijn krent zat en van het land profiteerde. Hij had zoveel problemen van de vorige regering op zijn bord gekregen en was daarom continu bezig.

De A staat voor aanspreken. Hij was aanspreekbaar. Iedereen kon hem benaderen met vragen. Hij drukte nooit zijn snor, maar was altijd bereid de vragen te beantwoorden.

De I staat voor integriteit. Vriend en vijand weet dat hij niet omkoopbaar is, maar zeer integer zowel als mens als in de functie van minister. Hij accepteerde zelfs geen salaris voor het werk dat hij voor het land deed.

De B staat voor betrouwbaar. Deze minister is zeer betrouwbaar. Alles wat hij zegt of doet rust op de pijlers van betrouwbaarheid. Het volk weet dat en voelde zich daarom veilig.

De E staat voor eerlijkheid. Het volk, collegae en medewerkers kunnen er altijd op rekenen dat hij de waarheid spreekt en daarom stond men achter hem.

De R staat voor recht door zee. Dit is geen minister die om de hete brei heen draait,  hij zegt de dingen recht voor z’n raap. Zelfs als hij een fout had gemaakt, gaf hij het toe en nam zijn verantwoordelijkheid. Daardoor oogstte hij aan alle kanten diep respect.

De S staat voor spreken. Zijn uitleg tijdens de DNA vergaderingen werd altijd op een zeer rustige manier gebracht.  Zelfs als men hem verbaal aanviel weerlegde hij de aantijgingen op een rustige manier. Hij schreeuwde en beledigde niet. Niemand kreeg hem op de kast.

De I staat voor intelligent. Dat hij intelligent was, bewees hij met zijn gedrag. Hij gaf tijdens vergaderingen altijd een inzichtelijke uitleg over gestelde vragen en weerlegde altijd bewijzen

De N staat voor normen en waarden. Hij wist negatieve uitspraken en provocerend gedrag op een zeer beschaafde manier te weerleggen. Hij zou zichzelf nooit verlagen tot vloergedrag. Het fatsoen straalde van hem af.

Tenslotte de G van genegenheid. Deze minister was en is zeer geliefd. Hij gaf respect en genegenheid en kreeg die terug. Het volk zal altijd met respect en genegenheid aan hem denken.

Lobi passie no habie fara

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!