Suriname moet met oplossing komen voor patholoog-probleem

Minister Ramadhin: “Uiteraard kijken wij uit naar meer specialisten op dit gebied”

Een familielid van een overledene maakte onlangs haar ongenoegen via social media bekend. Dit, nadat zij als familie moesten aanhoren dat er geen sectie gepleegd kan worden op lijken, omdat de desbetreffende patholoog uitlandig is en geen vervanger heeft. Verder werd aangegeven, dat de koeling ruimte in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) niet zo goed werkt om lijken zolang te houden.

“Voordat de mensen begraven kunnen worden, krijgen zij al een onaangename geur”, gaf het familielid aan. Zij stelt, dat het geen nood is als de koeling ruimte niet zo goed werkt, maar dat de staat wel met een oplossing zou moeten komen om dit soort problemen op te lossen.

De redactie van Dagblad Suriname, heeft de directrice van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Claudia Redan, benaderd voor een reactie. Redan gaf aan, dat zij de informatie door de medisch directeur zou laten natrekken.

Vernomen wordt dat meerdere families met het probleem zitten, waarbij geen sectie gepleegd kan worden op lijken. In Suriname is er tot dusver maar één patholoog. Het is dus de vraag wat het ministerie van Volksgezondheid aan dit probleem doet. 

Aan minister Amar Ramadhin, werd de vraag gesteld, waarom er geen vervangende patholoog is en of er meerdere pathologen naar Suriname gehaald kunnen worden. Ramadhin wijst erop dat er altijd een tekort is geweest aan pathologen in Suriname. Hij haalt aan dat professor Vrede, die patholoog was, is overleden.

“Er moet voor waarneming gezorgd worden”

“Waarschijnlijk is er geen interesse of zijn er geen plannen geweest om pathologen op te leiden. Maar, er is een Surinaamse student in de opleiding en die komt als het goed is volgend jaar oktober terug. De werkdruk van de huidige patholoog is hoog en dat begrijpen we best. Maar, wat er moet gebeuren is, dat er voor waarneming gezorgd moet worden. Dat gebeurt eigenlijk al, wanneer de patholoog er niet is. Vanwege het hebben van één patholoog is er inderdaad een achterstand en hoge werkdruk. Uiteraard kijken wij uit naar meer specialisten (pathologen) op dit gebied. We hebben recentelijk ook een patholoog gehad uit Antwerpen, met ook een Surinaamse achtergrond, die heeft geholpen met waarnemen. We kijken hoe wij die samenwerking verder kunnen uitwerken. Het ligt niet in de bedoeling om te lang te wachten”, stelt Ramadhin.

“Het kan altijd vervelend ruiken bij een mortuarium”

De minister zegt verder, dat hij over zaken zoals de koeling in het ziekenhuis, niet veel kan zeggen. “Wat ik wel kan zeggen is dat het bij een mortuarium altijd vervelend kan ruiken, maar het ligt niet aan mij om dat te oordelen, wij zullen het onderzoeken/na trekken. Maar zeker kan ik stellen dat wij geen klachten hebben gehoord vanuit het ziekenhuis. Het is goed als het ziekenhuis zelf met een reactie komt als het waar is of niet”, aldus Ramadhin.

SK

error: Kopiëren mag niet!