OM laat 10 scalians bij Stoelmanseiland vernietigen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de afgelopen dagen haar taak in het kader van bestrijding van milieucriminaliteit voortgezet. Het Openbaar Ministerie heeft 28, 29 en 30 september met ondersteuning van leden van het Nationaal Leger en het Korps Politie Suriname in het district Marowijne en wel in het gebied Stoelmanseiland, inspectie werkzaamheden verricht. Daarbij zijn 10 scalians, 8 grote en 2 kleine, die in genoemd gebied opereerden, in beslag genomen en daarna onbruikbaar gemaakt, zo laat het OM zaterdag 1 oktober in een persbericht weten.

Betreurenswaardig is dat daarbij gebleken is dat aan de Surinaamse zijde van de rivier de meeste oevers reeds goudwinningsactiviteiten hebben doorstaan, en daardoor totaal zijn vernield dan wel dat er nu levendige goudwininngsactiviteiten plaatsvinden. “Triest  beeld”, aldus het OM. “Op enig moment zal dat vergaande consequenties hebben voor mens en milieu.”

Het Openbaar Ministerie is tijdens de inspectie ook gestuit op pontons, die grind ontginnen in de rivier in de omgeving Herminakondre. Het is gebleken dat de vergunning van 1 ponton vanaf het jaar 2020 is vervallen. De werkzaamheden zijn onmiddellijk stopgezet en de ponton en alles wat daarbij hoort is in beslag genomen. De eigenaar moet zich aanmelden bij de Recherche Oost.

De andere ponton behoort toe aan een bekend bedrijf in Suriname, welke wel in het bezit moet zijn van een vergunning. De verantwoordelijke op de ponton is aangezegd om deze vergunning op zeer kort termijn te overhandigen aan de Recherche Oost.

Het Openbaar Ministerie heeft samen met het KPS en leden van het Nationaal Leger de hun toebedeelde taken op basis van wet en recht en in het belang van de samenleving uitgevoerd en zal zulks ongestoord voortzetten.

error: Kopiëren mag niet!