Kunstmest uit PetroCaribe deal

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft tijdens zijn recent werkbezoek aan Nickerie aangegeven, dat ten behoeve van de rijstsector kunstmest uit Venezuela zal worden betrokken. De import van kunstmest uit dat land zal plaatsvinden in het kader van de PetroCaribe deal.

De kunstmestvoorziening ten behoeve van de rijstsector zal hiermee in belangrijke zijn gegarandeerd. Minister Sewdien had eerder in juli in de Nationale Assemblee gezegd, dat zijn ministerie de mogelijkheden aan het bekijken was om op basis van de PetroCaribe deal weer kunstmest uit Venezuela te importeren. Er waren gesprekken gaande met de ambassade van Venezuela.

De PetroCaribe deal met Venezuela werd enkele jaren geleden opgeschort, en werd tijdens het kabinet Bouterse overschaduwd door nepotisme en andere bedenkelijk handelingen, met name met betrekking tot de import van kunstmest. 

PetroCaribe in nieuw jasje

De huidige regering wil de PetroCaribe deal nieuw leven inblazen en een doorstart geven, maar zonder het gedeelte van oliehandel. Met de recente mededeling van de LVV-minister in Nickerie lijkt de zaak met betrekking tot de import van kunstmest zo goed als zeker te zijn beklonken. Het is niet bekend om welke hoeveelheid kunstmest het precies gaat, maar indertijd had Suriname in het kader van het PetroCaribe programma recht om 2.000 metrieke ton kunstmest uit Venezuela te importeren tegen gunstige voorwaarden.  

Venezuela had tijdens de besprekingen over de doorstart van de PetroCaribe deal interesse getoond voor de import van witte rijst uit Suriname. Vanwege de verslechterde economische situatie kampt Venezuela met problemen in de voedselvoorziening. Het is niet bekend of er hierover afspraken zijn gemaakt. Suriname had in het kader van de PetroCaribe deal ook nog een schuld van ongeveer US$ 17 miljoen te verrekenen met Venezuela. Deze schuld was opgebouwd tijdens de vorige regering. 

PetroCaribe is een olieprogramma van Venezuela waarbij aan een aantal landen in de regio olie en andere aanverwante producten tegen gunstige voorwaarden worden verkocht.

SS

error: Kopiëren mag niet!