In memoriam Mahatma Gandhi (de Grote Ziel)

Geboren: 2 oktober 1869

Vermoord: 30 januari 1948

Enkele Feiten uit zijn nalatenschap: (Legacy)

1. Gandhi, de bezielende verkondiger van verbale en fysieke geweldloosheid en Shanti-/ (vredes)politiek, de grote Vredestichter en waarlijke, grote nationalist aller tijden. Principiële,  dienstbaar politiek leider volgens de morele orde. Gandhi diende de koloniale arrogante Britten onverschrokken van  kritiek en repliek in verband met hun raciale apartheid, geweld en uitbuiting. Dus moest hij enkele keren in de gevangenis. Gandhi heeft India bevrijd 

2. Groot spiritueel leider, vaak puttend uit zijn dierbaar lijfboek, het meest populaire Heilig Boek der Hindoes: de Bhagvad Gita. Zijn leven was onmiskenbaar een hoogwaardige missie.

3. Vader des Vaderlands van India doch met veel toegevoegde waarde voor de rest van de Wereld. Zijn wijsheden , sociale en politieke inzichten vervat in vele boeken en citaten, zijn tot op heden onweersproken en van grote waarde.

4. Een voornaam Gandhi principe was: alle winden en culturen mogen door mijn huis waaien maar ik weiger van mijn voeten te worden weggeblazen door welke dan ook. (Geloof, cultuur en identiteit niet opgeven om anderen / andersdenkenden gunstig te stemmen)

5. Volgelingen of sympathisanten van Gandhi (de Hindostani’s) over de gehele wereld zijn bekend als vredelievend en wonen en werken in diverse landen vreedzaam met en naast anderen, ze leveren een enorme ontwikkelings bijdrage in die landen. Gandhi betoogde: “alle mensen inclusief de raciale haatzaaiers, zijn onderworpen aan de zeer strenge, no escape Karma-wet. (Doe dus  eerst oprechte zelfanalyse en volg de universele principes.)

Albert Einstein de grootste natuurwetenschapper aller tijden, zei vol bewondering: “Ik kan me niet voorstellen dat zo’n geweldig mens als Mahatma Gandhi hier op Aarde heeft rondgelopen”. 

Gandhi was het geroemd voorbeeld voor Dominee Martin Luther King en Nelson Mandela.

Dhr. D. Sohansingh

error: Kopiëren mag niet!