60 jaar James Bond-spionage-sensatie
DOOR NINIAN CARTER

5 oktober 2022 – 5 oktober is de internationale James Bond-dag, een viering van alles wat 007 is. Dit jaar herdenkt ook 60 jaar de spionagefranchise met een hoog octaangehalte, waaronder 25 officiële EON-films en twee niet-goedgekeurde speelfilms.

De eerste James Bond-film, Dr. No, werd uitgebracht op 5 oktober 1962 – 60 jaar geleden. Het speelde een jonge Sean Connery in zijn doorbraak als de rokkenjager, zachtaardige, harddrinkende en dodelijk gewelddadige Britse geheimagent, bekend onder het codenummer 007.

Auteur Ian Fleming was niet enthousiast over Connery voor de rol en noemde hem “een overontwikkelde stuntman”. In plaats daarvan gaf hij de voorkeur aan David Niven, maar hij wees de rol af uit angst dat hij er te oud voor was – hij zou later de rol spelen van Bond in de onofficiële parodie, Casino Royale in 1967.

Toen Dr. No echter een kaskraker was, veranderde Fleming zijn mening, zelfs zo erg dat hij details zou schrijven in toekomstige Bond-romans die de geheimagent een gedeeltelijke Schotse afkomst gaven.

Connery zou zeven keer terugkeren naar de rol, inclusief de niet-goedgekeurde, niet-EON Productions-film, Never Say Never Again.

In totaal is Bond gespeeld door zeven acteurs op het witte doek, waaronder George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan en Daniel Craig.

Er zijn 27 James Bond-films, waarvan 25 officiële EON-canon.

error: Kopiëren mag niet!