Maandinflatie in augustus 4%

De consumentenprijzen zijn in augustus in vergelijking met de maand daarvoor gemiddeld met 4% gestegen. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). 

Het ABS houdt maandelijks de ontwikkelingen bij van consumentenprijzen door middel van de Consumentenprijsindex (CPI). De CPI is een maat voor de gemiddelde veranderingen in prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden.

Er zitten 316 items in de CPI pakket en prijsopnames worden verricht in Paramaribo & Wanica (bij circa 170 meetpunten), Nickerie inclusief Wageningen (bij circa 115 meetpunten), Coronie en Saramacca (bij circa 105 meetpunten),Commewijne (bij circa 120 meetpunten) en in Para (bij circa 120 meetpunten) bij een totaal van circa 630 meetpunten.

Koersontwikkelingen

Augustus was de maand waarin de wisselkoers na een betrekkelijk korte periode van “rust” zich weer “onrustig” gedroeg. Sedert medio augustus steeg de koers, die inmiddels van rond de SRD 21 voor de US-dollar naar rond de SRD 24 was gestegen, dagelijks. De koers van de US-dollar ligt nu rond de SRD 28,50 en zelfs hoger. De koersontwikkelingen in augustus hadden direct invloed op de prijzen van goederen en diensten. 

De maandinflatie van 4% over augustus is fors te noemen. De inflatie in juli bedroeg 1,7%, in juni 9,1%, mei 1,5%, april 1,9%, maart 2,2%, februari 1,7% en januari 3,1%. Uit deze cijfers blijkt dat de prijzen van goederen en diensten sedert begin dit jaar blijven stijgen. De ene maand meer en de andere maand minder, met een uitschieter in juni en nu in augustus. Met de koersontwikkelingen in deze maand en de verhoogde stroomtarieven die per 1 september zijn ingegaan, is het verwachtbaar dat de inflatie zal aanhouden.

SS

error: Kopiëren mag niet!