Premier Mottley van Barbados spreekt Amerikaans Congres over risicobeperking Caribische banken

De Barbadiaanse premier Mia Mottley heeft een speciaal bijeengeroepen panel over risicobeperking van het Amerikaans Congres geïnformeerd dat de zwarte lijst van sommige financiële toezichthouders heeft geleid tot een verlies van meer dan 30 procent van correspondentbankrelaties in het Caribisch gebied. De premier van Barbados  drong erop aan, dat het proces van plaatsing op de lijst via de Financial Action Task Force of de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling ernstige gevolgen heeft gehad. 

Het betekende dat zij “tot het oordeel waren gekomen dat we gewoon te klein zijn. Om betrokken te zijn, worden er verbeterde ‘due diligence’, hogere regelgeving kosten en hogere nalevingskosten geëist. In plaats van zaken met ons te doen, zeggen de banken; dankjewel, maar nee.”

Speciaal panel 

Premier Mottley gaf de getuigenis tijdens een volledige vergadering van het House of Committees van de Verenigde Staten. Haar lezing was getiteld “When Banks Leave: The Impacts of De-Risking on the Caribbean and Strategies for Ensuring Financial Access in Washington.”  De sessie werd voorgezeten door de voorzitter van het Financial Services Committee van de Verenigde Staten, Congreslid Maxine Waters. Het is een vervolg op een vergadering met Caricom en enkele leden van het Financial Services Committee die in april bijeenkwamen op Barbados. Daarbij was president Chandrikapersad Santokhi ook aanwezig.  

De premier van Barbados beweerde dat andere organisaties alternatieve mechanismen als hun maatstaf hebben gebruikt die een situatie hebben gecreëerd waarin “precies wat u wilde bereiken wordt gedaan. Namelijk het voorkomen van terrorismefinanciering en het voorkomen van witwassen, waarover we het allemaal eens zijn”. 

“Het heeft geen zin om onze burgers ondergronds te drijven, of onze landen niet-concurrerend te maken, zodat onze economieën het risico lopen onderontwikkelde of mislukte staten te worden. En we moeten nu bepalen of dit een blijvende aanvaardbare manier van handelen is. We maken al bijna een decennium lawaai. En we willen deze commissie bedanken voor het luisteren naar ons vandaag, want dat lawaai kan niet blijven bestaan”, benadrukte ze.

error: Kopiëren mag niet!