‘Minister Ramdin: “Bilaterale samenwerking met Brazilië van strategisch belang”

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft vrijdag 23 september in de marge van de 77e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, een bilateraal onderhoud gehad met zijn Braziliaanse ambtgenoot, Carlos Franco França.

Het onderhoud richtte zich op het verder verdiepen van de bilaterale relatie tussen beide landen. Hiermee is de bereidheid bevestigd tot de inzet en toewijding van Suriname aan de regionale integratie. Het streven is om een langdurige strategische samenwerking tot stand te brengen.

De Surinaamse bewindsman gaf aan dat de bilaterale samenwerking met Brazilië ook belangrijk is, omdat er een groot aantal Brazilianen in Suriname woont. “Brazilië is een groot land in Zuid-Amerika en als zodanig is het ook politiek van belang dat wij goede relaties onderhouden met Brazilië”, benadrukte de minister. Er is ook gebruik gemaakt van de gelegenheid om zich te buigen over de uitdagingen op het westelijk halfrond en de integratie in Zuid-Amerika.

Minister Ramdin onderstreepte het hoogtepunt van het bezoek van president Jaïr Bolsonaro in januari van dit jaar, waarbij gesproken werd over verbreding en verdieping van de relatie. De bewindsman spreekt van een zeer nauwe relatie, ook op politiek gebied. Tussen beide landen hebben er inmiddels verschillende consultaties plaatsgevonden betreffende de ontwikkelingen op het westelijk halfrond alsook de bilaterale samenwerking. 

De BIBIS-minister gaf tenslotte aan dat er op het gebied van migratie, economie en wetenschap, verschillende programma’s zullen worden uitgezet. Het Braziliaanse samenwerkingsagentschap, ABC, heeft met Suriname het grootste samenwerkingsprogramma op het westelijk halfrond, voornamelijk op het gebied van defensie, justitie en politie, volksgezondheid, onderwijs en wetenschap en de agrarische sector.

error: Kopiëren mag niet!