Aron Winter moet blijven

Terwijl de burgers van ons land een heel zware tijd meemaken en met moeite overleven, kiezen wij er toch voor om hier ook aandacht te besteden aan de nationale voetbalselectie van Suriname. Natio is gebleken een bindmiddel te zijn dat de sociale verschillen in ons land kan overstijgen. Het kan zowel rijken als de ‘have nots’ voor langere perioden in zijn greep houden. Het heeft het vermogen ons te binden, ons samen te brengen en ons 1 richting te laten opkijken. De verrichtingen van Natio zijn de verrichtingen van de volwassen mensen van Suriname; Natio wordt door hen georganiseerd. Deze prestaties hebben impact op de jeugd, omdat zij alles op tv en via social media kunnen volgen. 

Wanneer Natio het goed doet, geeft dat eigenwaarde en ontstaat meer respect voor het land Suriname. Vanuit de nationale selectie kunnen er heel veel positieve impulsen uitgaan naar jongeren en naar volwassenen. Het kan dat we op gegeven moment een goed presterend nationaal team achterna gaan en aan onszelf als burgers ook hoge eisen beginnen te stellen, dat we als organisaties en bedrijven willen afstappen van het amateurisme. Waar het ons thans als burgers, als ambtenaren, als regeerders en als bedrijven behoorlijk  aan schort zijn de eisen die we aan ons stellen. Doordat we geen zelftrots hebben en de eigenwaarde laag is, nemen we genoegen met middelmatigheid, slecht regeerbeleid en performance en benadeling van onszelf en onze kinderen. 

Als we kijken naar Natio dan moeten we stellen dat het nationaal elftal van Suriname een instituut is dat op bovengemiddeld niveau presteert en zich als zodanig profileert door heel mooi voetbal en winstpartijen tegen grotere landen. De rest aan instituten in het land moet zich optrekken aan Natio. Vandaar dat we regelmatig de ruimte hier nemen om erover te schrijven. 

Een terugblik naar de korte interimperiode van Aron Winter laat ons concluderen dat het een goed periode is geweest. Wij zijn onder de indruk van de wijze waarop Aron Winter zich als coach heeft opgesteld en hoe hij met de heersende situatie in Suriname en onder de spelers die wij kunnen selecteren is omgegaan. Maar, vooral zijn wij ook onder de indruk van zijn voetbalkennis en de manier waarop hij positie kiest buiten het veld.

Hier hebben we duidelijk te maken met een voetbalpersoonlijkheid die op een zodanig hoog niveau consistent in de grootste stadions ter wereld heeft gespeeld, dat Suriname hem niet van zijn stuk kan brengen. Zowel bij verlies als bij rust bewaart Winter zijn kalmte en heeft hij bewezen om rationeel de zaak aan te pakken. 

Winter heeft ook als trainer de capaciteit om verandering te brengen in Natio. Winter behoort een dure trainer te zijn, veel duurder dan zijn voorgangers door zowel zijn speelverleden als zijn trainerscarrière. Hoe de SVB het zal klaarspelen laten we even in het midden, ook als Winter water bij de wijn heeft gedaan. 

Eerder stelden we dat het accepteren van de job door Winter door ons wordt gezien als een daad van liefde vanuit zijn kant aan het land waarin hij is geboren. En in die overtuiging zijn wij alleen maar gegroeid. Suriname heeft tegen Nicaragua met onder de omstandigheden redelijk spel een winst in de wacht gespeeld. Daarna was Suriname heer en meester van het spel gedurende de eerste helft.

Zelden werd Suriname op zo een hoog niveau gezien voetballend tegen professionals. Het tempo was hoog, we hadden meer kansen kunnen scheppen. Elke trainer die in deze nieuwe fase nieuw begint in Suriname zal te maken krijgen met het chauvinisme, een roep van enigen – waartoe wij soms ook behoren – om meer jongens uit de lokale competitie in te zetten. Wij hebben dat na Nicaragua ook gevraagd,

Winter heeft het gedaan. De trainer heeft bewezen dat er een hemelsbreed onoverbrugbaar technisch en tactisch verschil is tussen professionals uit profcompetities en de amateurs uit onze lokale amateurcompetitie. Een duidelijker antwoord dan de 5-0 nederlaag is er niet. Winter zette een aantal lokale jongens in, die hebben meer dan hun best gedaan, maar ze schoten duidelijk tekort. Het spel waar Suriname heer en meester was stortte in en Suriname kreeg 5 om de oren. De wedstrijd was niet voor niets, het heeft genoeg data opgeleverd voor de trainer om voor de komende trajecten door te selecteren.

Wij geloven erin dat Aron Winter in staat is om een heel sterk Surinaams elftal op de been te brengen.

Zijn experimentele fase is voor hem voorbij, hij heeft ons eigenlijk gewezen hoe hij zal moeten selecteren als hij aanblijft. Hij zal, als hij voor resultaat kiest, geen andere keus hebben dan te kiezen voor de beste profs die beschikbaar en willing zijn. Aron Winter is de derde keus in het nieuwe tijdperk en groter dan de vorige twee die ook mooi werk hebben gedaan. Winter is door zijn stijl en levensopvatting, maar ook zijn duidelijk gezag, in staat om op gepaste wijze met de SVB-organisatie te communiceren. Dat is een organisatie die wellicht zijn best doet, maar nog last zal hebben van het amateurisme. Wij hopen dat Winter aanblijft, want hij is de juiste man om het Surinaams elftal waardig te begeleiden.

error: Kopiëren mag niet!