Kolonel Werner Kioe A Sen: “Grenscontrole grootste uitdaging”

Luitenant Kolonel Werner Kioe A Sen, waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger (NL) heeft tegenover Diálogo gesteld, dat wat hem betreft de grenscontrole de grootste uitdaging is. Diálogo is een professioneel militair tijdschrift van het U.S. Southern Command. 

Uitdagingen 

De waarnemend bevelhebber stelt: “Suriname heeft veel veiligheidsproblemen, maar de meest uitdagende is onze grenscontrole. Door de uitgestrektheid en de onbewoonde delen van onze grenzen en de kleinschaligheid van onze veiligheidsinstituten, is het niet eenvoudig om zo’n uitgestrekt gebied te controleren. Dit resulteert onder meer in illegale immigratie en mensenhandel, georganiseerd door transnationale criminele organisaties en meestal aangetrokken door illegale goudwinning. De toestroom van illegale immigranten is ook een middel om illegale drugs, wapens en kwik ons ​​land binnen te smokkelen.”

“Verder is ook de uitstroom van illegale immigranten zorgwekkend. Meestal vinden grote sommen buitenlandse valuta en goud hun weg uit ons land zonder enige belasting of enig voordeel voor onze samenleving als geheel. Helaas geldt dit ook voor ons zeegebied, waar visserij plaatsvindt en waar enkele Braziliaanse en Venezolaanse schoeners smokkelwaar vervoeren. Voor ons, de Surinaamse strijdkrachten, als veiligheidsinstelling, is alles zorgwekkend: we zien dat onze waardevolle hulpbronnen worden gewonnen door illegalen en meestal met de hulp van onderdanen.”

Samenwerking 

Kolonel Kioe A Sen zegt verder: “Het voorzitterschap van het Permanent Comité van de Militaire Leiders van de Caricom, Implementation Agency for Crime and Security (IMPACS) tussen april 2021 en april 2022, eerst als vertegenwoordiger van de bevelhebber van het Nationaal Leger en later als waarnemend bevelhebber van onze strijdkrachten, was erg belangrijk voor Suriname. Ondanks dat we door de Covid-19 pandemie niet veel konden doen, was het toch veelzeggend voor Suriname. Het was niet alleen de eerste keer sinds de implementatie van IMPACS voor Suriname om voorzitter te zijn van dit belangrijke veiligheidsplatform. Maar, het was veelbetekenend omdat wij, op basis van het buitenlands beleid van Suriname, ook laten zien dat wij een betrouwbare partner zijn in de strijd tegen veiligheidszorgen voor onze regio.” 

“Suriname werkt meer dan ooit samen met onze partners op zulke belangrijke veiligheids platforms omdat veiligheid, sociale en economische ontwikkeling allemaal met elkaar verbonden zijn.”

error: Kopiëren mag niet!