Inwoners Apoera krijgen een week gratis medische en tandheelkundige hulp

Inwoners van het dorp Apoera kunnen deze week gratis gebruik maken van medische en tandheelkundige diensten. Deze diensten zijn onderdeel van de operatie ‘Gran Mati’, een civiel-militaire operatie van het Nationaal Leger (NL).

“Men kan hier terecht voor basisgezondheidszorg, oogmetingen en tandheelkundige zorg”, zegt kapitein Guno Welzijn. De medische operatie is maandag 26 september officieel van start gegaan te O.S Apoera.

Dit jaar heeft de medische operatie ook een internationaal karakter. Naast medische specialisten van het Nationaal Leger en andere gezondheidsinstellingen, zijn er ook drie Surinaamse tandartsen, één Nederlandse tandarts en drie tandartsassistenten aanwezig. De participatie van het Amerikaanse leger komt in de vorm van medicatie, gedoneerd ten behoeve van deze missie. Ook zullen zij in totaal 470 schoolpakketten doneren aan schoolgaanden in Apoera.

‘Gran Mati’ is een welkome aanvulling op de reguliere gezondheidszorg. Er vindt hierdoor ook informatie-uitwisseling plaats tussen specialisten van de verschillende landen.

De operatie zou aanvankelijk een tweedelig karakter hebben, maar het technisch gedeelte wordt op een later tijdstip uitgevoerd. Dan zal een school in het district Coronie worden gerenoveerd.

Met ‘Gran Mati’ oftewel de grote vriend, komt het leger dichter bij het volk om te steunen en aan te pakken waar nodig. Hiermee wordt getracht een stukje ontwikkeling te brengen in het gebied.

error: Kopiëren mag niet!