Inclusiviteit centraal bij grootse viering Nationale Dag van Verbroedering

President, vicepresident, politieke leiders, maatschappelijke en sociale organisaties voeren het woord 

In een overvolle achtertuin van het presidentieel paleis werd zaterdag de Nationale Dag van Verbroedering en Eenheid herdacht en gevierd. Die dag is in 2020 uitgeroepen op 21 september. Bij het evenement waren bijna alle lagen van de samenleving vertegenwoordigd. De nadruk lag vooral op de gebedsdienst en culturele optredens van verschillende organisaties.

Leden van de IRIS (Interreligieuze Raad in Suriname) spraken de opkomst als eerste toe. Er werd gebeden door onder andere pandit Nitin Jagbandhan, professor Robert Bipat, Pater Esteban Kross, Pandit A. Ramcharan, vertegenwoordigers van de Volle Evangelie en de EBGS en Imam Faisal Bafati namens de SMA (Surinaamse Moeslim Associatie). Ook maatschappelijke organisaties waaronder de VIDS (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname) en de VES (Vereniging van Economisten in Suriname) brachten hun boodschap naar voren. 

Daarna volgden er toespraken van de coalitiepartners in de Assemblee: NPS-voorzitter Gregory Rusland en PL-voorzitter Paul Somohardjo. Vicepresident Ronnie Brunswijk sprak voor de slottoespraak van president Chandrikapersad Santokhi. Er was ook ruimte voor culturele optredens waaronder Ala kondre dansoptreden met muziek en zang door NAKS. 

President roept op tot natievorming 

Het staatshoofd legde de nadruk op de drie markante feiten die op 21 september zijn herdacht – president Santokhi was die dag in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties -: de 106e geboortedag van Jagernath Lachmon, medeoprichter tevens eerste voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), de Internationale Dag van de Vrede en de Verbroederingsdag die door de regering is geproclameerd. “We moeten streven naar versterking van onze natievorming. Laten we aandacht schenken aan de symbolen van onze natie, zoals de taal, culturele uitingsvormen, vlag, normen en waarden, liederen en mythische verhalen. Laten we deze symbolen goed begrijpen en ze identificeren aan het Surinamer zijn.”

Elkaar helpen 

PL-voorzitter Paul Somohardjo benadrukte het belang van onderlinge ondersteuning. Hij stelde, dat de regering naast de president en de vicepresident uit 17 ministers bestaat. Hij zei ook, dat er meer dan 800 gekozen coalitie volksvertegenwoordigers zijn op alle niveaus. “Help elkaar”, was zijn oproep.

Ook president Santokhi riep daartoe op: “We hebben nu juist die verbroedering nodig, waarbij alle Surinamers elkaar ondersteunen; zij aan zij, schouder aan schouder. Wij moeten ons afhouden van wat ons verdeeld houdt en ons samen richten op wat ons bindt. De regering heeft op internationaal niveau reeds om samenwerking gevraagd. Echter is het van belang, dat er ook op nationaal niveau samengewerkt wordt om Suriname te stuwen naar ongekende hoogtes.” 

error: Kopiëren mag niet!