Doven en slechthorenden: “Wij zijn hier om te blijven!”

De stichting Surinaamse Doven Belangen (Sudobe) heeft vrijdag 23 september een programma gehouden in verband met Werelddovendag Suriname 2022. Bij de activiteiten waren verschillende organisaties aanwezig, waaronder de Kennedy Stichting, vertegenwoordigers van De Nationale Assemblee en het Staatsziekenfonds (SZF), vertegenwoordigers van ondernemingen zoals N.V. Grassalco, De Surinaamsche Bank en Staatsolie. 

Tijdens het evenement werd door verschillende sprekers benadrukt dat doven en slechthorenden: hier zijn om te blijven. Ook deze groep is een integraal deel van de samenleving. Ook werd benadrukt, dat personen met een gehoorbeperking ook als volwaardig personeel kunnen zijn van bedrijven en organisaties. In dat kader werd stilgestaan bij het achtste Duurzaam Ontwikkelingsdoel (SDG 8) van de Verenigde Naties. Dat doel streeft naar het bevorderen van inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve tewerkstelling en waardig werk voor iedereen. 

Werelddovendag 

Werelddovendag wordt door de dovenwereld gevierd op de laatste zaterdag van september. Deze dag werd in 1958 voor het eerst gelanceerd door de World Federation of the Deaf (WFD) onder de naam International Day of the Deaf. De maand is niet toevallig gekozen, de WFD wilde met deze dag namelijk ook vieren dat het in september 1951 was opgericht. Werelddovendag heeft meerdere doelen waaronder, meer bekendheid geven aan doofheid en gebarentaal, opkomen voor de rechten en belangen van doven en gelegenheid tot sociaal netwerken voor de dovengemeenschap. 

In de loop der jaren groeide de dag uit naar een week. Werelddovendag wordt wereldwijd gevierd door de nationale dovenorganisaties. In sommige landen wordt het op afwijkende data georganiseerd.

error: Kopiëren mag niet!