Guyanese president Ali pleit voor balans in energietransitie

‘Verwerpt bestraffing van landen die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen’

President Irfaan Ali van Guyana drong er woensdag bij wereldleiders op aan om een ​​evenwicht te vinden in de wereldwijde overgang naar hernieuwbare energie. Hij zei, dat landen die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen niet gestraft moeten worden in het proces.

In zijn toespraak tijdens het algemene debat van de 77e zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York (VS) zei Ali, dat de wereld wordt geconfronteerd met een energiecrisis die discussies vereist om op te lossen.

Vraag naar energie

De wereldwijde vraag naar elektriciteit groeide in 2021 met zes procent en in 2022 met 2,4 procent, waarvan slechts 50 procent werd gedekt door hernieuwbare energiebronnen. Ali vroeg: “Hoe kunnen we echt deze balans vinden?” 

Hij geeft toe dat er aanpassingen moeten worden gedaan om de planeet te redden, maar voerde in de plaats van Guyana, als een nieuwe olieproducerende natie, aan dat de ongelijkheid en het gebrek aan toegang tot hulpbronnen niet groter mogen worden.

“In deze transitie blijft fossiele brandstof nodig. Ik ben ervan overtuigd dat nieuwkomers zoals Guyana deel moeten uitmaken van een evenwichtige aanpak”, voegde hij eraan toe. Guyana maakt gebruik van zijn natuurlijke hulpbronnen om de economische ontwikkeling te stimuleren.  

error: Kopiëren mag niet!