Veerboot Canawaima weer defect en uit de vaart

De veerboot die passagiers vanuit Guyana naar Suriname vice versa vervoert op de Corantijnrivier is weer defect. Het is niet de eerste keer dat deze belangrijke veerboot defect is geraakt.

Heel wat middelen ingezet om reparatie boot te garanderen

Er lijkt maar geen einde te komen aan de chronische ziekteverschijnselen van de Canawaima veerboot. De veerboot werd medio maart dit jaar ook voor een zoveelste keer uit de vaart genomen vanwege mankementen. Weer zou de patiënt de motor van de boot zijn. Zo langzamerhand is de hele gang van zaken rond deze veerboot tot een treurige en beschamende soap van bedenkelijk niveau verworden. 

De dokterskaart van de Canawaima veerboot wordt al sinds mei 2019 ingevuld en aangevuld. De chronisch zieke patiënt is feitelijk sinds mei 2019 al uit de vaart. Geplaagd door allerlei mankementen, vertragingen tijdens de reparatiewerkzaamheden, vertraging bij werving onderdelen uit Nederland en de Covid-pandemie en daardoor de sluiting van de grenzen. Ook al ligt ze maanden aan het infuus, ergens in een dok, nadat ze wat is hersteld is het wachten op de volgende opname. De vraag lijkt dan ook gerechtvaardigd te zijn of het niet verstandiger is dat beide landen, Suriname en Guyana, overgaan tot een gezamenlijke aanschaf van een geheel nieuwe veerboot? Immers, zou dat op den duur niet voordeliger zijn dan constant maar te moeten investeren in reparatiekosten en het importeren van onderdelen?

De veerdienst werd op 6 november 1998 in het leven geroepen met ondersteuning van de Europese Unie. De veerboot had het boegbeeld van het streven van de EU moeten worden om de landen in de regio meer met elkaar te integreren. Het Ontwikkelingsfonds van de EU (EDF, European Development Fund) stak 20 miljoen dollar in de vervanging voor een oude passagiersboot. Voor het eerst werd autoverkeer mogelijk over de Corantijnrivier, zo schreef de Nederlandse krant Trouw op 7 oktober 2000. Maar, het boegbeeld is verworden dat een drijvende hoofdpijn vooral voor de reizigers.

In het recente verleden werd zelfs door de Guyanese overheid ingesprongen en Suriname mocht van de diensten van een Guyanese boot gebruikmaken, terwijl de eigen boot in reparatie was. Er was heel veel geld nodig om de reparatiekosten voor de boot te betalen. Uiteindelijk is dit wel gelukt en de boot kon in maart dit jaar weer in de vaart worden genomen. Ondanks het feit dat er zoveel uitgegeven werd om de veerboot te repareren werd de boot altijd in een deplorabele staat ontvangen. 

Geen duurzame oplossing

Er is niet eens een jaar geleden een interventie gepleegd om de ferry service te garanderen. Nu in september is het weer raak en is de ferry service weer gestremd. Wat er daadwerkelijk met de boot deze keer aan de hand is, is niet bevestigd tegen Dagblad Suriname. Als het te maken heeft met dezelfde perikelen die zich eerdere hebben voorgedaan, is ook vraag die bij velen opduikt wanneer ze horen dat de ferry service is gestremd. Het zou de bedoeling zijn geweest van minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme dat er in Januari een degelijk nieuw beleidsplan gepresenteerd zou worden aan de regering. De veerboot zou volgens de minister ingezet kunnen worden om ook de toeristen te vervoeren op de Corantijnrivier.

Het managementteam van Canawaima, dat gevestigd is in het district Nickerie, biedt zijn welgemeende excuses voor het ontstane ongerief aan in de brief waarin ze aangeeft dat de ferry service wordt onderbroken. Maar, niet vermeld wordt wanneer de veerboot weer gaat varen.

GW

error: Kopiëren mag niet!