TD-veiling haalt OMO-volume niet, rente blijft zeer hoog

Voor de derde achtereenvolgende week in september heeft de wekelijkse Termijn Deposito (TD) veiling deze week het OMO-volume niet gehaald.  Het veilingbedrag deze week is door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vastgesteld op SRD 1.200 miljoen (SRD 1,2 miljard). De totale aanbiedingen van de deelnemende algemene banken bedragen SRD 882,5 miljoen. De rente van TD’s blijven deze ook deze week erg hoog. Er is zelfs sprake van stijging van de TD-rentes.

De CBvS heeft woensdag 21 september een termijndeposito veiling met drie looptijden onder de algemene banken gehouden.  Op deze veiling heeft de Bank het 1-weeks, 1-maands en 3-maands TD-instrument geveild. Het totaalbedrag voor deze veiling bedroeg SRD 1.200 miljoen. De algemene banken waren in de gelegenheid om biedingen te plaatsen ter waarde van SRD 800 miljoen voor het 1-weeks TD-instrument, SRD 350 miljoen voor het 1-maands en SRD 50 miljoen voor het 3-maands TD-instrument.

Rente blijft erg hoog

Gezien de animo van de algemene banken op de 1-maandse TD’s is het volume verhoogd naar SRD 494,5 miljoen. Het volume van 1-weekse TD’s is hierbij verlaagd naar SRD 655,5 miljoen. De algemene banken hebben in totaal SRD 343,5 miljoen geboden voor de 1-weekse TD’s, dat is toegewezen. Voor de 1-maandse en 3-maandse TD’s hebben de algemene banken respectievelijk SRD 494,5 miljoen en SRD 44,5 miljoen aangeboden, dat is toegewezen.

De gewogen gemiddelde toegewezen rente (OMO-rente) voor de 1-weekse TD’s is gestegen met 2,2 procentpunt naar 77,0%. De rente bij de 1-maandse TD is met 1,9 procent gestegen naar 80.3%, en die van de 3-maandse TD noteerde met een stijging van 0.9 procentpunt 81,3%.

De jaar op jaar inflatie per eind juli 2022 bedraagt 49,2%.

SS 

error: Kopiëren mag niet!