Geboortedag Jagernath Lachmon herdacht in VHP-verband met kransleggingen

Geen nationale herdenking zoals uitgeroepen in 2020

De 106e geboortedag van wijlen Jaggernath Lachmon is woensdag 21 september herdacht met kransleggingen bij zijn beeld bij zowel het Onafhankelijkheidsplein, alsook bij Stichting de Olifant. De dag werd in 2020 uitgeroepen tot Nationale Dag van Verbroedering en EEenheid. Echter blijkt er in niet VHP-verbanden weinig tot geen animo te zijn voor deze dag. 

Gedachte blijven vasthouden 

President Chandrikapersad Santokhi, die momenteel in New York is voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, stond op social media stil bij deze dag.

Hij schrijft; “Wijlen VHP-voorzitter kan in één keer genoemd worden met verbroedering, eenheid en vrede. Hij was de man die gestreden heeft voor verbroedering en eenheid en vanuit dat oogpunt heeft gehandeld. Zijn leiderschap heeft Suriname van grote onrusten bespaard. Het is daarom belangrijk om deze verbroedering, vrede en de eenheidsgedachte van VHP-leider Lachmon voort te zetten.”

“Ik zal de gedachte van wijlen voorzitter Jagernath Lachmon goed blijven propageren. Een vredige, harmonieuze samenleving in een multi-religieuze, multiculturele en multi-etnische gemeenschap met respect voor en erkenning van elkaars opvattingen en cultuur achtergronden, is steeds een leidend beginsel geweest voor de partij”, aldus de president.  

Geen nationaal draagvlak

Jaggernath Lachmon is voor alle Surinamers onsterfelijk. Zijn gedachtegoed wordt in elk politiek spectrum van het land gerespecteerd. Daarom werd in 2020 besloten om deze dag in te stellen als de Nationale Dag van Verbroedering. Een dag om het politieke gedachtegoed te herdenken. Echter maakte de NPS al bij de eerste herdenking in 2020 bekend niet blij te zijn met de werkwijze. NPS-voorzitter Gregory Rusland gaf aan dat de rol van Jopie Pengel niet verwaarloosd mocht worden in het geheel. 

Alhoewel deze dag uitgeroepen is tot Nationale Dag van Verbroedering en Eenheid, was er weinig tot geen sprake van nationale viering. Slechts VHP’ers waren aanwezig bij de ceremonies.

Vanwege uitlandigheid van VHP-voorzitter Chan Santokhi, tevens president van Suriname, heeft de ondervoorzitter van de VHP, Glenn Oehlers, een korte toespraak gehouden. Oehlers gaf aan, dat het een plicht is van de VHP, om de verbroedering, vrede en de eenheidsgedachte van Lachmon voort te zetten. Zijn leiderschap heeft Suriname behoed voor grote spanningen tussen de bevolkingsgroepen.

error: Kopiëren mag niet!