Stutgard wijst op gevaren van botulisme: “Eet geen vis uit de Boomskreek”

Microbioloog en voedseltechnoloog Ricky Stutgard wijst erop dat botulisme een ernstige ziekte is die wordt veroorzaakt door gifstoffen van de bacterie Clostridium botulinum. Hoewel er ook andere vormen van botulisme voorkomen blijkt dat botulisme met name gevaarlijk is voor vissen en watervogels. Deze besmettelijke vorm van voedselvergiftiging verspreidt zich via kadavers van dieren die in het water of langs de waterkant blijven liggen.

Stilstaand water

“In de Boomskreek komt vissterfte periodiek voor”, zegt Stutgard. De geur van het water is dan onaangenaam. Een buurtbewoner wees de redactie van Dagblad Suriname hierop. Stutgard baseert zich op een onderzoek van een collega die eerder heeft aangetoond, dat er veel metalen in het water voorkomen. “Ik adviseer de vissers om geen vis uit de Boomskreek te nuttigen”, reageert Stutgard. Hij vervolgt, dat ook de dichte begroeiing in de kreek voor stilstaand water zorgt. Dit bevordert namelijk botulisme.

Zuurstof

Stutgard licht verder toe, dat vissterfte veroorzaakt kan worden door weinig zuurstof in het water. Dit kan worden veroorzaakt door grote overstromingen waardoor afval van de straten in het water terecht komt. “Dit kan leiden tot vissterfte”, zegt Stutgard.

“Een andere mogelijkheid is wanneer het afvalwater van bedrijven via de riolering in de kreken terechtkomt.” Stutgard noemt als voorbeeld de eerder genoemde metalen die in het water belanden. “De metalen vertonen een reactie in combinatie met het water, dit zorgt voor vermindering van zuurstof van het water en hierdoor gaan de vissen dood”, verklaart Stutgard. De microbioloog merkt op, dat de bacterie Clostridium botulinum zelf graag gedijt in zuurstofarme omgevingen. “Een tekort aan zuurstof in het water is dus juist geschikt voor deze bacterie”, stelt Stutgard. Hij zegt hierover, dat het gif van deze bacterie dodelijk is. “Uit onderzoek blijkt dat slechts 3 gram hiervan genoeg is om de hele wereldbevolking te doden”, laat Stutgard weten.

Blikjeswaren

“Deze bacterie kan gedijen in zuurstofarme producten zoals in blikjeswaren, dit wordt beperkt door de vermelding van vervaldata op de verpakking. En dat is de reden dat de blikjeswaren een vervaldatum krijgen”, aldus Stutgard. Hij benadrukt, dat het daarom goed is om producten tijdig te consumeren.

Verhitting

Botulisme wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstof. Bovendien zegt Stutgard dat het gif van de bacterie hitte stabiel is waardoor normale verhitting de bacterie niet uitschakelt. “In Suriname hebben wij het voordeel dat wij onze vis door en door bakken waardoor wij een heleboel uitschakelen.”

RB

error: Kopiëren mag niet!