Speech contest (Bháshan Pratiyogitá) in verband met Hindi Divas (Hindi-dag)

Op 14 september hield Suriname Hindi Parishad een Speech contest (Bháshan Pratiyogitá) in Hindi. Dit in verband met Hindi Divas (Hindi-dag).

Hindi Divas wordt in India gevierd ter herdenking van het feit dat op 14 september 1949 een compromis werd bereikt dat Hindi een officiële status zou hebben in de Grondwet.

Op Hindi Divas moedigen veel scholen en universiteiten in het heel India, studenten aan om deel te nemen aan literaire en culturele activiteiten in het Hindi, zoals poëziewedstrijden, essays en schrijfwedstrijden. Dit wordt ook gedaan door instituten voor Hindi elders op de wereld.

Hindi divas moet niet verward worden met Wereld Hindi Dag. Wereld Hindi Dag wordt sinds 2006 op 10 januari gevierd om de taal op het wereldtoneel te promoten. De dag markeert de verjaardag van de eerste World Hindi Conference die op 10 januari 1975 werd ingehuldigd door de toenmalige premier Indira Gandhi.

In Suriname schreef Suriname Hindi Parishad een Speech contest (Bháshan Pratiyogitá) in Hindi uit. Er hadden zich 14 deelnemers online ingeschreven. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld; een juniorengroep tot 21 jaar, en een seniorengroep boven de 21 jaar.

De deelnemers hebben heel goed hun presentaties voorbereid en gepresenteerd. 

Winnaars junioren

• 1 Jarbandhan, Dhanwantri

• 2 Soekhlal, Ranveer

• 3 Bohorie, Namrata

Winnaars Senioren

• 1 Ramautar-Kali, Urmila Devi

• 2 Gopal, Suresh

• 3 Harpal, Pran

• 4 Loetawan, Sandra (troostprijs)

De eerste prijswinnaars hebben SRD 1.000 ontvangen, terwijl de tweede prijs een bedrag van SRD 750 is en de derde prijs een bedrag van SRD 500. Suriname Hindi Parishad blikt tevreden terug op de activiteit. De activiteit zal jaarlijks gehouden worden

error: Kopiëren mag niet!