Padieoogst loopt gestaag, oogstopbrengsten laag

De padieoogst in Nickerie loopt gestaag. Zowel in de westelijke- als in de oostelijke polders wordt nu zonder noemenswaardige oponthoud volop geoogst. Het droge weer draagt in belangrijke mate bij aan de vlotte oogst.

Een tegenvaller lijken echter de oogstopbrengsten per hectare. Deze liggen tot nu toe nog steeds gemiddeld rond 50 balen (van 79 kilogram) per hectare. Naar verwachting zal dit ook het gemiddelde van de oogstopbrengsten zijn voor dit seizoen. Bij een goede oogst liggen de oogstopbrengsten normaliter rond de 60 en 70 balen per hectare. 

Volgens de boeren hebben de lage oogstopbrengsten  te maken met de weersomstandigheden tijdens de bloei van de padieaanplant. Door veel regenval tijdens de bloeiperiode vallen bloemen van de rijstplant af. De heersende rattenplaag speelt ook een rol in de lage oogstopbrengsten, doch de aangerichte schade is niet buitensporig hoog.

Voor wat betreft de padieopkoopprijs ligt die nu rond de SRD 600 per baal. De vorige oogst lag de opkoopprijs tussen de SRD 450 en SRD 500 per baal. De verhoogde productiekosten als gevolg van de koersontwikkelingen liggen ten grondslag aan de verhoogde padieopkoopprijs. De padieopkoopprijs komt daarnaast tot stand door het vraag- en aanbod marktmechanisme.

De gestegen padieopkoopprijs is een voorbode voor een verhoging van de prijs van consumptierijst. De prijs van slijpmeel is ondertussen al flink gestegen. Een zak van 35 kilogram wordt nu al voor SRD 230 verkocht. Vorig seizoen lag de prijs nog rond de SRD 90. Slijpmeel is een product dat vrijkomt bij het slijpen van de gepelde padiekorrel tot witte rijst. Het wordt als voer gebruikt in de veeindusstrie.

SS

error: Kopiëren mag niet!