“Letterlijk en figuurlijk alleen maar uitgaven”

Burgers geven tijdens een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat sparen steeds moeilijker wordt voor ze. “Hoe ga je sparen met de stijging van de koers, stijgende prijzen in de winkel en van de nutsvoorzieningen?”, vraagt een man zich af. 

“Je kan niet eens gerust naar de winkel om je inkopen te doen. Slechts enkele spullen en je moet al honderden SRD’s neertellen. Dan heb je die voorraad nog niet aangevuld.” De man geeft aan, dat hij heel lang niet naar de bank is gegaan.

“Enkele jaren terug, voor deze regering, kon ik nog de bank in stappen om te sparen of wist ik hoe een bank eruit zag van binnen. Elke cent die mijn kinderen krijgen of lekkers die ik kon houden had ik toen kunnen sparen, maar nu gebruik je letterlijk alles. Zolang je iets krijgt of de kinderen dan komt het gelijk goed uit en wordt alles gebruikt. Ook al wil je sparen, maar de volgende dag of een paar dagen daarna heb je het nodig om dingen te kopen om te eten. Dus sparen kan nu helemaal niet, zelfs die ene SRD die soms overblijft wordt gebruikt bij de volgende inkopen want kleingeld krijgen is ook een probleem. Ik weet helemaal niet hoe wij het zullen redden, want door sparen kan je reserve opbouwen voor op latere leeftijd of voor je kinderen. Zelf je huis bouwen of je droomauto kopen kan nu niet”, zegt de man. 

“Alle kleine beetjes die je hebt moet je gebruiken. Waar je denkt dat een SRD 500 overblijft, hoor je dat je stroom nog moet betalen of krijg je plotseling autopech”, zegt een andere man. “Na het ene probleem te hebben opgelost, komt er gelijk een ander. Zo gaat het nu, alleen maar uitgaven. Het leven bestaat letterlijk en figuurlijk alleen aan uitgeven.”

TM  

error: Kopiëren mag niet!