“De bewustwording over de Saamaka geschiedenis komt langzaam op gang”

De 260-jarige viering van de Saamaka Daka ofwel Dag van de Saramaccaners, heeft op 19 september plaatsgevonden. Deze dag herinnert aan de vrede van 19 september 1762 die werd gesloten tussen het koloniale bestuur en de stam van de Saramaccaners. 

De redactie van Dagblad Suriname vroeg enkele burgers wat deze dag voor ze betekent en of zij gemerkt hebben dat er voldoende aandacht is besteed aan deze dag. 

Genia geeft aan, dat Saamaka Daka belangrijk voor haar is, omdat het een onderdeel is van de geschiedenis van de Saamaka. “Het markeert het streven om ten allen tijden in vrede en vrijheid te leven, maar meer nog de strijd die zij hebben gevoerd om een menswaardig bestaan te hebben. De bewustwording over de Saamaka geschiedenis en ook deze dag komt langzaam op gang en, tja voldoende aandacht, ik geloof dat het een proces is”, aldus Genia. 

Georgine zegt, dat Samaaka Daka een historische moment is voor de Saramaccaners.

“Dit is een dag waarop ze vanuit hun geschiedenis terug kunnen denken, om als mens te kunnen leven en hun bestaan voort te zetten. Het is belangrijk in een multi etnische samenleving dat elkeen die onderdeel is van deze samenleving, waardig geacht wordt en zich kan uiten op de manier waarop zij zich als groep of stam voelen. Het moment dat de groep zich niet welkom of weggedrukt voelt, kan er van alles gebeuren. Suriname is van ons allemaal”, aldus Georgine. Zij stelt, dat ze wel heeft gemerkt, dat er voldoende aandacht is besteed aan deze dag.

SK

error: Kopiëren mag niet!