Surinaamse studenten op Cuba leggen hun problemen voor aan minister Ramdin

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft tijdens zijn werkbezoek van 8 september aan Cuba ook een onderhoud gehad met de Surinaamse studenten op het eiland. De ambassadrice van Suriname op Cuba Wendy Paulus-Aminta was hierbij ook aanwezig, zo bericht het ministerie maandagavond 19 september.

Het betreft 18 studenten, waarvan vier Cuba-bursalen, Surinamers, die door tussenkomst van een door Cuba aangeboden beurs op Cuba studeren, en 14 studenten die daar door tussenkomst van het ministerie van Volksgezondheid van Suriname studeren.

Voedselpakketten sturen

Gedurende het onderhoud kwam naar voren, dat de studenten problemen hebben met de aanschaf van voedingsmiddelen. De minister zegde toe de mogelijkheid te bespreken met Fly Allways voor het versturen van voedselpakketten tegen redelijke prijs met deze Surinaamse luchtvaartmaatschappij. Hierbij zal de coördinatie en distributie van de pakketten te Cuba in handen zijn van de Surinaamse ambassade.

De bursalen hebben hun bezorgdheid geuit over het uitblijven van de onderhoudsgelden (€ 1.500, – per student, per jaar) waarbij de achterstand in de uitbetaling nu al drie jaren bedraagt. Minister Ramdin gaf aan, dat deze kwestie zo snel als mogelijk onder de aandacht van de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal worden gebracht zodat de studenten op korte termijn tenminste onderhoudsgelden voor één jaar kunnen ontvangen. 

In het belang van een effectieve- en efficiënte aanpak van studentenaangelegenheden is het belangrijk, dat op korte termijn focal-points op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en het ministerie van Volksgezondheid worden aangewezen. Genoemde focal-points zullen nauw samenwerken met de Surinaamse ambassade op Cuba.

Ten aanzien van de VG-studenten wordt de achterstand in betaling van de collegegelden reeds onderhandeld met de Cubaanse autoriteiten. Afgesproken is, dat de Surinaamse ambassade contact maakt met het ministerie van Volksgezondheid van Cuba zodat de studenten kunnen worden toegelaten op de universiteiten en hun studie kan worden hervat. De Surinaamse ambassade op Cuba zal ook natrekken in hoeverre de VG-studenten kunnen worden overgeplaatst naar de groep bursalen.

error: Kopiëren mag niet!