Gregory Rusland: “NPS heeft ontwikkeling in het binnenland gebracht”

De NPS heeft zaterdag 17 september een bijeenkomst gehouden te Para naar aanleiding van de nieuw geïnstalleerden in de besturen van de onderafdelingen. Hierbij waren ook aanwezig de voorzitter van de Jongerenraad en het afdelingsbestuur Para.

De voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, haalde aan dat velen gedacht hadden dat zaken in orde zouden komen, maar dat de realiteit nu is dat zaken niet goed gaan. Hij zei, dat overal waar hij komt mensen naar hem toekomen om aan te geven hoe moeilijk zij het hebben. “Wij zitten in de coalitie, maar ook wij voelen het”, zei Rusland. De mensen willen weten wat de NPS voor ze kan doen. Het antwoord van Rusland is, dat er meer zetels nodig zijn om de druk op te kunnen voeren.

Babypap

De voorzitter van de NPS zei, dat wat goed gaat door de NPS zal worden ondersteund, maar dat de partij aan zaken die niet goed verlopen geen ondersteuning geeft. De koers is een van de grootste problemen op dit moment, omdat Suriname een importeconomie heeft, haalde Rusland aan. Hij merkte op, dat wanneer de koers de lucht in schiet zonder dat er enige controle daarop is, het logisch is dat “wanneer je je babypap gaat kopen dit duur zal zijn”. Daaraan voegde hij nog eens toe, dat mensen dagelijks klagen, omdat hun salaris snel op gaat.

“Anders dan in 2010 was de NPS in die periode dominant met beleidsmaatregelen. En dat is niet kijken in de achteruitkijkspiegel”, benadrukte de voorzitter van NPS. “Wij hebben laten zien dat wij een koers van SRD 2,80 tien jaren lang hebben vastgehouden.”

Stabiliteit

Rusland sneerde dat die periode ‘stabiliteit’ werd genoemd. “Die mannen vonden dat je stabiliteit niet kan eten en dat geld verbrassen daarna volgde.” Hoewel Rusland niet te lang bij de periode van 2010 tot 2020 wilde stilstaan, zei hij wel dat zijn partij in 2020 een snel herstel van die situatie had verwacht. “Daarvoor is transparant beleid nodig.” Ook vertrouwen noemde Rusland. “Leiders moeten het voorbeeld geven dat wanneer ze zeggen trek de broekriem strak aan, dat zij dat ook doen, anders vertrouwt het volk de situatie niet.” De NPS-voorzitter noemde boosheid het gevolg hiervan. “Het brengt boosheid bij het volk. De regering moet zorgen voor rust binnen de samenleving.”

Populariteit

Rusland vervolgde tijdens zijn toespraak door te zeggen, dat hij nu juist merkt dat partijen zich nu al bezighouden met verkiezingen en strijden om populariteit. In dat verband noemde hij de felbegeerde post als president. “Wanneer je daarmee begint is er geen eenduidigheid, geen eenheid van bestuur, al pretendeer je dat. Het zorgt voor heel veel irritatie in de samenleving. We vinden geen rust in de samenleving, het land kan niet behoorlijk bestuurd worden”, zo trok Rusland fel van leer.

Kiessysteem

Ook het kiessysteem bleef niet ongenoemd. Rusland zei dat het systeem wat iedereen gewend is tot nu toe “onrechtvaardig” is. “Daarom moeten wij het veranderen zodat het rechtvaardig wordt”, was de boodschap. Hij baseert zich op de uitspraak van het Constitutioneel Hof dat het systeem niet rechtvaardig is. Als het aan Rusland ligt dan moet het nieuwe systeem zo snel mogelijk worden ingesteld op weg naar de nieuwe verkiezingen.

Binnenland

Rusland: “Er wordt gezegd, dat de NPS niet wil dat mensen uit het binnenland aan de macht zijn in dit land, en ik herhaal vandaag, dat deze uitspraak niet waar is, dat moeten jullie NPS’ers weten.”  De voorzitter van de NPS zei een rechtvaardig systeem te willen waarin mensen zich goed voelen. Rusland zei ook, dat het de NPS is geweest die stemrecht heeft gebracht voor de mensen in het binnenland. “Dat was in 1963 met de heer Essed. Dus het is totaal niet waar, dat wij niet willen dat de mensen in het binnenland kunnen meepraten.” 

Rusland tilde zwaar aan de uitspraak dat de NPS het binnenland zou hebben ‘gebroken’. Hij voerde aan, dat de NPS trots kan zijn op de verworvenheden in het binnenland. “En een daarvan is het onderwijs. Weliswaar hebben de kerken ondersteund, maar wij hebben ervoor gezorgd dat we onderwijs hebben gebracht en daarom zie je dat veel personen uit het binnenland hoge functies kunnen invullen, omdat zij onderwijs op het hoogste niveau hebben genoten. Dat is een bijdrage die de NPS heeft geleverd.

Airstrips

Tot slot noemde Rusland ter onderbouwing van de opbouw van de NPS in het binnenland operatie Grasshopper, een idee van ingenieur Essed in de jaren ’60 vanuit de NPS, waarbij er airstrips werden aangelegd in het binnenland. “Zonder airstrips heb je niet zo snel ontwikkeling in het binnenland. En mensen die nu de NPS uitschelden maken elke dag gebruik van de airstrips, maar ze weten niet hoe de airstrips daar tot stand zijn gekomen. De NPS heeft ze daar aangelegd, dus scheldt de NPS niet meer uit.” 

Als laatste ging Rusland nog in op de binnenlandse oorlog. “Veel is daar kapotgeschoten, we gaan niet praten over wie dat heeft gedaan, maar in ieder geval was het niet de NPS. We moeten de NPS een betere plaats geven”, zei Rusland tot slot.

RB 

error: Kopiëren mag niet!