President Santokhi spreekt VN-secretaris-generaal Guterres in New York

Milieu en klimaatverandering op agenda

President Chandrikapersad Santokhi heeft zondag 18 september een ontmoeting gehad in New York met António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN). Het staatshoofd heeft met Guterres overleg gevoerd, dat een voortzetting was van het onderhoud dat de president en de secretaris-generaal hebben gehad tijdens de CARICOM-staatshoofdenvergadering in juli dit jaar in Paramaribo. 

President Santokhi was enkele uren voor de ontmoeting met de VN-topman in New York gearriveerd waar hij de 77e Algemene Vergadering van de VN zal bijwonen en toespreken. 

Het Surinaamse staatshoofd zal in de marge diverse vergaderingen en activiteiten bijwonen. Hij zal in de hoedanigheid van CARICOM-voorzitter deelnemen aan gesprekken en namens Suriname de Algemene Vergadering op woensdag 21 september toespreken. 

Tijdens het onderhoud met de VN-secretaris-generaal zijn eerder gemaakte afspraken bevestigd. Secretaris-generaal Guterres heeft nogmaals zijn betrokkenheid met Suriname kenbaar gemaakt. Hij sprak zijn waardering uit voor de Surinaamse inspanningen om op internationaal niveau hulp in te roepen bij diverse programma’s. President Santokhi en de secretaris-generaal hebben vooral over milieu, de effecten van klimaatverandering en duurzame ontwikkelingskansen van gedachten gewisseld. 

De VN-functionaris secretaris-generaal liet zijn bezorgdheid blijken over de impact van klimaatverandering op de kustlijn van Suriname. Volgens hem is hier speciale aandacht en vooral actie voor nodig. Na zijn bezoek aan Suriname zijn dan ook meteen stappen ondernomen om het land op dit stuk te ondersteunen. De secretaris-generaal heeft tijdens zijn aanwezigheid ook een mangroveplant in de grond mogen stoppen. Dit gebeurde te Weg naar Zee in het kader van het mangrove kustbeschermingsproject. 

Secretaris-generaal Guterres is van mening dat Suriname ook een stem in de wereld heeft en dat er meer hulp voor het land op gang zal moeten komen. “Er wordt bekeken hoe Suriname snel toegang kan krijgen tot technische en financiële ondersteuning”, stelt hij.

(Bron foto: Alven Roosveld/Twitter)

error: Kopiëren mag niet!