Minister Ramdin praat bij met Cubaanse president Miguel Díaz-Canel Bermúdez

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft tijdens zijn werkbezoek aan Cuba op 8 september een onderhoud met President Miguel Díaz-Canel Bermúdez. BIBIS is pas maandagavond 19 september met een paar persberichten uitgekomen over dat bezoek.

Gedurende het onderhoud stonden het Cubaans staatshoofd en de minister stil bij de uitstekende relatie tussen Suriname en Cuba. Beide zijn voorstander van de verdere uitbreiding van de relatie op gebieden van wederzijds belang, in het bijzonder de samenwerking op het gebied van de gezondheidszorg.

Minister Ramdin bedankte Cuba voor de jarenlange steun en samenwerking, vooral op het gebied van gezondheidszorg, en zei uit te kijken naar de verdere uitbreiding van de bilaterale relatie op andere strategische gebieden.

President Díaz-Canel Bermúdez feliciteerde Suriname met de recente aanvaarding van het CARICOM tijdelijk voorzitterschap. Met het oog op de aanstaande herdenking van 50 jaar relatie tussen Cuba en de Caribische gemeenschap benadrukte het Cubaans staatshoofd ook, dat het van eminent belang is om de betrekkingen tussen Cuba en de CARICOM te blijven versterken. De solidariteit, samenwerking en vriendschapsband tussen beide partijen zouden volgens de president als voorbeeld kunnen dienen voor de rest van de wereld, die zich de laatste periode heeft gekenmerkt door een geringe internationale ‘politieke wil’ voor samenwerking gedurende tijden van crisis met als gevolg een steeds groter wordende kloof tussen armen en rijken.

Ook zei het Cubaans staatshoofd, dat gedurende het mandaat van de voormalige president van Amerika, Donald Trump, 243 maatregelen werden genomen om de bestaande blokkade te verstevigen. De Cubaanse president bedankte president Santokhi die namens het Surinaamse volk, Cuba op verschillende internationale fora heeft ondersteund in haar strijd tegen de door de VS opgelegde economische, financiële en commerciële blokkade.

President Diaz-Canel Bermúdez is Santokhi eveneens dankbaar voor de recente veroordeling inzake de uitsluiting van deelname van Cuba in de in juni 2022 gehouden IX Summit of the Americas.

Minister Ramdin bekrachtigde maar weer eens het permanente standpunt van Suriname tegen de economische-, commerciële- en financiële blokkade die door de VS aan Cuba is opgelegd. “President Santokhi, die het genoemd standpunt in verschillende multilaterale fora heeft bekrachtigd, zal gedurende de komende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wederom diens afkeuring uitspreken tegen genoemde blokkade”, benadrukte minister Ramdin.

Hij nodigde namens president Santokhi het Cubaanse staatshoofd uit om Suriname te bezoeken. President Miguel Díaz-Canel Bermúdez bedankte voor de uitnodiging en informeerde dat naar de mogelijkheid gekeken zal worden om gelijk na de afloop van de CARICOM-Cuba Summit op Barbados, een bezoek te brengen aan Suriname.

error: Kopiëren mag niet!