Einde van een tijdperk

In het Verenigd Koninkrijk en het Britse Gemenebest is maandag 19 september een definitief einde gekomen aan een tijdperk. Koningin Elizabeth II, die op 8 september 2022 op 96-jarige leeftijd overleed, na een regeerperiode van zeventig jaar, is maandag begraven in de King George VI Memorial Chapel van Windsor Castle.

Voor de vorstin werd in de Westminster Abbey in Londen een grote staatsbegrafenis gehouden, voordat ze naar haar laatste rustplaats in Windsor Castle werd gebracht. 

Het lichaam van de vorstin lag sinds woensdag in Westminster Hall, een historische zaal in het parlementsgebouw in Londen. Belangstellenden konden sindsdien dag en nacht langs de kist lopen om hun laatste eer te bewijzen. Dat bleef nog mogelijk tot maandag 06.30 uur.

Meer dan duizend stewards en politieagenten werden ingezet om de rij in goede banen te leiden. Voor de wachtenden stonden ongeveer 500 toiletten klaar. Ook stonden er vele foodtrucks.

De wachtrij werd zondag rond 23:30 uur gesloten. De Britse regering meldde op Twitter dat er geen capaciteit meer was en de rij daarom gesloten werd voor nieuwkomers. Vele duizenden maakten de afgelopen dagen van de gelegenheid gebruik om hun eer te bewijzen aan hun vorstin, urenlang in de rij staand in een kilometerslange rij.

Om 11.44 uur werd maandag de kist met daarop de koninklijke standaard, kroon, rijksappel en scepter vanaf Westminster Hall naar de Westminster Abbey gebracht. Achter de kist, die op een onderstel van een kanon ligt, lopen koning Charles en andere leden van het koningshuis.

Een paar minuten later arriveerde de stoet bij de Westminster Abbey. 

Om 11.55 uur werd de Last Post ten gehore gebracht en aansluitend werden er landelijk twee minuten stilte gehouden. 

De staatsbegrafenis begon om 12.00 uur in de Londense kerk, waar plek was voor zo’n 2.200 gasten.

Op de gastenlijst stonden onder anderen de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron, de Australische premier Anthony Albanese en de Canadese premier Justin Trudeau. Ook leden van Europese koninklijke families en de Japanse keizerlijke familie waren aanwezig, onder wie koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix.

Tegen het einde van de dienst, rond 13.00 uur, volgde 2 minuten stilte in heel het Verenigd Koninkrijk en daaropvolgend het volkslied. Daarna vond met de koninklijke familie een processie naar Wellington Arch plaats, een triomfboog op de hoek van Hyde Park. De kist werd daarvandaan met een lijkwagen naar Windsor gereden.

In de St. George’s Chapel in Windsor Castle begon om vijf uur ‘s middags een dienst voor onder anderen familie en (voormalig) personeel van het koningshuis. De kist werd daar in de koninklijke grafkelder gezet en om half negen ‘s avonds tijdens een privé ceremonie met die van haar vorig jaar overleden echtgenoot Philip verplaatst naar The King George VI Memorial Chapel. Daar liggen nu alleen nog de ouders en de jongere zus van Elizabeth.

De uitvaart werd op grote schermen in diverse Britse steden getoond. In de kathedralen van Manchester en Norwich was een livestream van de dienst te zien. Ook in Leeds, Newcastle, Edinburgh in Schotland en de Noord-Ierse plaats Coleraine werd de uitvaart op een groot scherm te volgen. Britten konden de dienst ook op televisie volgen.

PK

error: Kopiëren mag niet!