Druk programma president Santokhi tijdens verblijf bij de VN

De Surinaamse delegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi is zondag 18 september in New York gearriveerd, waar de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal plaatsvinden. 

De Surinaamse vertegenwoordiging heeft eerst een voorbereidende bespreking gehad om het programma voor de komende dagen door te nemen, waarna op maandag 19 september een aanvang is gemaakt met de officiële agenda van de Algemene Vergadering.

Als CARICOM-voorzitter heeft president Santokhi voor de komende dagen verschillende activiteiten op het programma. De “Transforming Education Summit” was een van de eerste onderdelen waar het Surinaamse staatshoofd maandag een toespraak hield. Verder staat een ontmoeting met de Surinaamse diaspora in New York op het programma.

President Santokhi zal dinsdag diverse wereldleiders spreken tijdens een receptie, die wordt aangeboden door VN-secretaris-generaal António Guterres. Hierna staat het zogeheten ‘General Debate’ op agenda. De agenda voor dinsdag wordt voortgezet met een bilaterale ontmoeting met premier Justin Trudeau van Canada, gevolgd door deelname aan het event ‘Exchange on current global challenges’, dat wordt voorgezeten door de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. 

Als CARICOM-voorzitter zal Santokhi ook deelnemen aan de high-level discussion van de Atlantic Council. De dag wordt afgesloten met een bilateraal gesprek tussen president Santokhi en Csaba Kőrösi, voorzitter van de 77e Algemene Vergadering van de VN.

Santokhi gaat woensdag 21 september namens Suriname, als eerste spreker, zijn statement maken tijdens het General Debate over de situatie op Haïti. Daarna zal de president als CARICOM-voorzitter de opening en sluiting verrichten van het Caribbean Partners Event, dat wordt gehost door Canada. In de avond is het Surinaamse staatshoofd, samen met first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry, aanwezig op de receptie aangeboden door de Verenigde Staten in het American Museum of National History.

De laatste dag van de missie is donderdag 22 september. President Santokhi zal dan deelnemen aan de Leader’s Breakfast van de Alliance of Small Island States. Het staatshoofd zal een bilaterale ontmoeting hebben met de premiers van Aruba, Bonaire en Curaçao. 

Als laatste activiteit op de officiële agenda staat een receptie van de minister van Foreign Affairs van de Verenigde Arabische Emiraten. De presidentiële delegatie keert vrijdag 23 september terug naar Suriname.

error: Kopiëren mag niet!