Armeense soldaten gedood bij gevechten met Azerbeidzjan

Minstens 135 Armeense soldaten zijn deze week om het leven gekomen bij gevechten met Azerbeidzjan. Het gaat om de zwaarste grensgevechten sinds de oorlog tussen de landen in 2020. Dat blijkt vrijdag uit een nieuw bilan, dat de Armeense premier Nikol Pashinyan aangekondigd heeft.

De escalerende gevechten dreigen het fragiele vredesproces tussen Armenië en Azerbeidzjan de kop in te drukken. Rusland kondigde – als traditionele bemiddelaar in de regio – dinsdag een wapenstilstand aan, maar die werd twee dagen lang geschonden: beide partijen beschuldigden elkaar van bombardementen. Volgens de Europese Unie werd het staakt-het-vuren donderdag echter gerespecteerd.

Het grensgebied kent de hevigste gevechten sinds de oorlog in 2020 over de controle van de enclave Nagorno-Karabach. Bij dat conflict vielen meer dan 6.500 doden. Uiteindelijk moest Jerevan grondgebied afstaan aan Bakoe.

error: Kopiëren mag niet!