Rattenplaag in rijstvelden Nickerie

Er is sprake van een rattenplaag in de rijstvelden in Nickerie. Deze zorgt ervoor dat de opbrengsten van de padieoogst die nu op enkele plaatsen in de verschillende rijstpolders plaatsvinden aan de lagere kant liggen. Tot nu toe ligt de gemiddelde oogstopbrengsten per hectare rond de 50 balen van 79 kg.

Normaliter worden oogstopbrengsten gehaald van gemiddeld 70 balen. Bramhdew Rampadarath, voorzitter van de Vereniging van Padieproducenten (VPP) zegt, dat de rattenplaag die nu in de rijstvelden heerst nogal behoorlijke schade heeft aangericht aan de padieaanplant. Dit is niet de eerste keer dat er sprake is van een rattenplaag in de rijstvelden. Vier jaar geleden was er reeds sprake van.

De rattenplaag kan hij niet verklaren. Afgezien van de rattenplaag spelen teelt technische zaken ook een belangrijke rol in de oogstopbrengsten.  Goede grondbewerking, de kwaliteit van het zaaizaad en tijdige bemesting zijn enkele daarvan.

Dit seizoen was er nogal wat te doen met het tijdig beschikbaar hebben van kunstmest, vanwege verlate importen. De prijs van een baal padie ligt nu op rond de SRD 600 per baal. De padieoogst in Nickerie zal over circa twee weken haar piek bereiken. Dan zal blijken hoe wijdverspreid de rattenplaag is en in welke mate het invloed heeft gehad op de oogstopbrengsten.

In het district Nickerie is recentelijk sprake van een sterke toename van gevallen van de ziekte van Weil. Het verband daarvan met de rijstsector lijkt nu wel overduidelijk.

SS

error: Kopiëren mag niet!