Gebeurtenissen in aanloop naar de begrafenis van koningin Elizabeth

De begrafenis van de Britse koningin Elizabeth, die donderdag op 96-jarige leeftijd stierf, zal plaatsvinden op 19 september en haar lichaam zal vier dagen daarvoor opgebaard blijven, volgens koninklijke functionarissen.
Vier heldere dagen van opgetuigd liggen zullen vanaf donderdag plaatsvinden in het Palace of Westminster, voor de begrafenis in Westminster Abbey op maandag 19 september.
Gedurende die tijd kan het publiek de kist bekijken.

Nieuw-Zeeland wil na overlijden Queen niet meteen republiek worden.

De Nieuw-Zeelandse regering is de komende jaren niet van plan om van het land een republiek te maken na de dood van de Britse koningin Elizabeth II, die ook aan het hoofd stond van Nieuw-Zeeland. Maar het zal “waarschijnlijk nog in mijn leven” gebeuren, denkt premier Ardern.

Nieuw-Zeeland is al 75 jaar onafhankelijk, maar de Britse monarch is nog steeds het staatshoofd. Tot vorige week was dat dus koningin Elizabeth II. Nu is dat koning Charles III. De koning wordt in Nieuw-Zeeland vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal, al is dat een louter ceremoniële functie.

Toch vinden vele Nieuw-Zeelanders dat hun land het koloniale verleden pas echt van zich kan afschudden als het een republiek wordt.

Referendum in Antigua en Barbuda

Koningin Elizabeth was en koning Charles is buiten het Verenigd Koninkrijk nog staatshoofd van 14 landen. De grootste zijn Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Voor de rest gaat het voornamelijk over kleine eilandstaten, maar bijvoorbeeld ook nog over Papoea-Nieuw-Guinea in Oceanië en Belize in Centraal-Amerika. Of die 14 landen nu aspiraties zullen hebben om een republiek te worden, valt af te wachten. Alvast in Australië lijkt een debat op gang te komen.

In de eilandstaat Antigua en Barbuda kondigde de premier dan weer aan dat er wellicht binnen de 3 jaar een referendum komt over de vraag of de staat een republiek moet worden. Antigua en Barbuda is een deel van de Antillen, een eilandengroep in de Caraïbische Zee. De eilandstaat werd onafhankelijk in 1981, maar de Britse koning is er wel nog steeds staatshoofd. Antigua en Barbuda maakt ook deel van het Gemenebest van Naties.

error: Kopiëren mag niet!