Het district Commewijne op de operatietafel

Het district Commewijne is altijd in de politieke belangstelling geweest van de KTPI. De KTPI (Kaum Tani Persatuan Indonesia) werd op 27 november 1948 opgericht en de eerste voorzitter werd de heer I.Soemita. De heer I.Soemita  is vijf keren achter elkaar in district Commewijne gekozen tot Statenlid van de KTPI. In 1967 hebben de heren Nurmohamed en Karsowidjojo de KTP in Commewijne verslagen.

Tussen 1980 en 1987 mochten er geen politieke activiteiten ontplooid worden vanwege de militaire periode. De Grondwet en het kiesstelsel werden veranderd en het aantal DNA-leden werd veranderd van 2 naar  4-DNA zetels. Er komen ook regionale organen als RR-en DR-leden bij. Op mei 2020 had het district Commewijne 4 DNA-leden, 70 RR- en 11 DR-leden . Alles bij elkaar heeft Commewijne nu 85 volksvertegenwoordigers op nationaal en regionaal niveau.

Ik leg deze zaken goed vast voor de historie. Mensen (kiezers en toekomstige kiezers) praten vaak in de ruimte zonder een goede onderbouwing te geven.

In 2005 had de KTPI één DNA zetel, in de persoon van J.Amatsoerdi, behaald. Daarna is de KTPI in Commewijne van het politieke toneel verdwenen. Anno 2020 bestaat de KTPI niet meer. Het kan gebeuren, wanneer politieke leiders tot de dood op de politieke stoel willen blijven zitten. 

Dr. Jules Sedney schrijft in zijn boek:” De toekomst van ons verleden” onder andere het volgende: ”Wie niet meekan in de politiek, moet terugtreden. Zo is het leven, zo is ook de politik: opkomen, blinken en verzinken. Uit handen van voorgangers ontvangen wij de fakkel, dragen die verder en verspreiden het licht. Wie dat moment niet herkent, of weigert over te dragen,vertraagt de race en is verantwoordelijk voor het verlies.” De heren R.Sardjoe en R.Venetiaan hebben de boodschap van dr. Sedney goed begrepen en hebben beide heren netjes de fakkel overgedragen, maar de koppige politieke leiders zoals I.Soemita, Salam Somohardjo en Desi Bouterse (ondanks hun hoge leeftijd), willen de politieke fakkels nog in handen houden.

Vanaf 1996 tot en met 2020 heeft de PL zetels in Commewijne behaald. In 1996, 2000, 2005 en 2010 heeft de PL 2 DNA-zetels in Commewijne behaald. In 2020 heeft de PL een zetel behaald met ondersteuning van de ABOP.

Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!