Consumentenkring roept op tot bundeling consumenten

“Waarom komen producten het land in die wij zelf kunnen produceren?”

Met een stijgende koers laten burgers zich vrij scherp uit. Bepaalde burgers zijn van mening, dat er maatregelen tegen de koers nodig zijn. Ook de Consumentenkring volgt de ontwikkelingen en uit zich in duidelijke bewoordingen over de alsmaar stijgende koers en prijzen.

Ondervoorzitter Rachel Dalger is niet optimistisch gestemd wanneer zij ingaat op de laatste stand van zaken. “Ook de Consumentenkring is van mening dat als er niets gebeurt de koers uiteindelijk de 40 haalt voor een USD”, reageert zij. 

Volgens haar is het tijd, dat de consumenten dan ook samen gaan bundelen om hier iets tegen aan te doen. “Ze moeten opkomen voor zichzelf, dat is de enige manier om dit terug te draaien, want het kan niet.” Dalger merkt op, dat als niets gebeurt de zaken zo zullen blijven. “En dan zal iedereen het voelen”, verzekert zij. “Want hoeveel meer kunnen mensen nog bezuinigen met dat wat je verdient en de zaken waarvoor je moet betalen? Er is al zoveel bezuinigd, misschien moeten wij allemaal in hongerstaking, maar ik denk niet dat wij zo lang moeten wachten”, merkt Dalger op.

Import

Over wat wordt geïmporteerd licht zij toe dat de consument bepaalt wat het land binnenkomt. “Waarom komen producten het land in die wij zelf kunnen produceren?”, vraagt zij zich af. Zij is van mening dat Suriname er baat bij zou hebben wanneer het land meer aan zelfproductie zou moeten doen. Aan de andere kant wijst zij erop, dat er voor bepaalde voedingsproducten veiligheidsvoorwaarden zijn waardoor eigen productie valt en staat met naleving van veiligheidsvoorschriften en regels voor het milieu. “Maar, de productie kan wel gestimuleerd worden.”

Dalger laat weten, dat er momenteel geen compensatie is wanneer iemand aan productie vanuit huis zou willen doen. Zij noemt daarbij de kleine ondernemer als voorbeeld die vruchtensappen zou willen produceren vanuit huis.

Ook benadrukt zij met dit voorbeeld, dat wanneer de consument bewust kiest voor het eigen nationaal product de vergelijkbare importproducten zullen afnemen, wat goed zou zijn voor de lokale producenten en het land omdat de valuta in het land blijven. “Consumenten moeten dat dan wel willen”, verduidelijkt de ondervoorzitter van de Consumentenkring.

Rijk land

“We zijn een rijk land en kunnen werken aan onze eigen productie”, vervolgt zij. Daaraan voegt Dalger toe, dat van hetgeen wel reeds wordt geproduceerd de stimulans ontbreekt om dat op grotere schaal aan te pakken voor de export. Ook wijst zij erop dat veel beloofde zaken bij woorden zijn gebleven. “En in lijn met de koersontwikkeling en stijgende benzineprijzen is het alleen bij ‘gezegd’ gebleven. Het beleid zou worden gestructureerd maar dat is nog niet uitgevoerd”, stelt Dalger tot slot.

RB

error: Kopiëren mag niet!