PAHO: “Preventie blijft de sleutel om besmetting met virussen te voorkomen”

Nu de Pan-Amerikaanse landen het grootste aantal gevallen van apenpokken ter wereld voor hun rekening nemen en Covid-19 een “aanzienlijke bedreiging” voor de regio blijft, is preventie de sleutel tot het vermijden van besmetting en het beschermen van de volksgezondheid, aldus de directrice van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), dr. Carissa F. Etienne.

Miljoenen mensen nog ongevaccineerd

Ondanks een daling van het aantal Covid-19-gevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen in de regio, “sterven er nog steeds honderden mensen per dag aan COVID-19 in onze regio,” zei dr. Etienne woensdag tijdens een persconferentie. 

“Toch hebben landen hun volksgezondheidsmaatregelen teruggeschroefd terwijl miljoenen mensen ongevaccineerd blijven.”

Hoewel de meeste vaccins die in de regio worden geleverd voor boosters zijn, moeten 10 landen en gebieden zelfs 40% van hun bevolking nog volledig vaccineren en hebben sommige mensen nog geen enkele vaccinatiedosis ontvangen. 

“We mogen en kunnen niet zelfvoldaan zijn, want dit virus circuleert nog steeds, het ontwikkelt zich nog steeds en er kunnen nog steeds nieuwe varianten opduiken,” zei dr. Etienne, die landen opriep om prioriteit te geven aan degenen die onbeschermd blijven, waaronder kinderen die deze maand weer naar school gaan.

Amerika’s epicentrum van apenpokken-pandemie: 30.000 gevallen

Wat de uitbraak van apenpokken/monkeypox betreft, wees de PAHO-directrice erop dat in de regio meer dan 30.000 gevallen zijn gemeld, waardoor Noord- en Zuid-Amerika het epicentrum van de pandemie zijn geworden.

De meeste gevallen zijn geconcentreerd in de Verenigde Staten, Brazilië, Peru en Canada, en hoofdzakelijk onder mannen die seks hebben met mannen, hoewel er ten minste 145 gevallen zijn gemeld bij vrouwen en 54 bij personen onder de 18 jaar.

Naar aanleiding van een verzoek van de lid-staten tijdens een bijzondere zitting van de Raad van Bestuur van PAHO in augustus, heeft PAHO een overeenkomst gesloten met de fabrikant van het monkeypox-vaccin om dit beschikbaar te stellen aan landen in de regio.

Aangezien er echter een tekort is aan vaccins en er geen doeltreffende behandeling voor monkeypox bestaat, drong dr. Etienne er bij de landen op aan “hun inspanningen op te voeren om de verspreiding van het virus te voorkomen”.

Dit omvat doeltreffende communicatiecampagnes, waarbij gebruik wordt gemaakt van pragmatische, eerlijke, doelgerichte boodschappen “zodat iedereen weet hoe monkeypox wordt verspreid, hoe specifieke symptomen kunnen worden herkend en wanneer medische hulp moet worden ingeroepen”.

De PAHO-directrice riep ook op tot het vergroten en decentraliseren van de testcapaciteit, met name voor bevolkingsgroepen met een hoog risico, en ervoor te zorgen dat gezondheidswerkers worden opgeleid om symptomen te herkennen en respectvolle zorg van hoge kwaliteit te verlenen.

Dr. Etienne riep landen ook op het stigma rond de ziekte aan te pakken, omdat dit risicogroepen ervan weerhoudt toegang te krijgen tot informatie, zich te laten testen of medische hulp te zoeken.

“Stigmatisering hoort niet thuis in de volksgezondheid,” zei ze. “Als we niet pro-actief zijn in het overwinnen van deze barrières, zal monkeypox zich in stilte verspreiden.”  

PAHO werkt momenteel met landen samen om prioriteit te geven aan beperkte vaccindoses voor risicogroepen en om het testen te versterken. De organisatie heeft ook richtsnoeren en workshops ontwikkeld ter ondersteuning van de inspanningen van de landen om de getroffen gemeenschappen erbij te betrekken.

“Zoals we hebben gezien bij de wereldwijde reactie op Covid-19, zijn toegang tot middelen en duurzame samenwerking de sleutel tot het stoppen van een virus,” zei dr. Etienne.

“Een doeltreffende reactie op het gebied van de volksgezondheid vereist dat we besluitvaardig zijn, snel handelen en prioriteit geven aan steun voor de meest kwetsbaren in onze regio.”

error: Kopiëren mag niet!