Koers op hol geslagen, non-actie monetaire autoriteiten

De wisselkoers lijkt compleet op hol te zijn geslagen. Nadat dinsdag de koers van de Amerikaanse dollar de grens van SRD 26  (SRD 26,12) is gepasseerd, is deze woensdag 7 september flink gestegen naar SRD 26,56. De EURO koers noteerde gisteren SRD 25,96. 

Terwijl de koers al drie weken dagelijks een opwaartse beweging maakt, wordt van de zijde van de monetaire autoriteiten nog steeds niets vernomen dat duidt op maatregelen tegen de koersontwikkelingen.

Van het platform van de belangrijkste spelers op de valutamarkt dat begin augustus door president Chandrikapersad Santokhi was ingesteld wordt ook niks meer vernomen. In dit platform zitten vertegenwoordigers van de banken, de cambiohouders, de levensmiddelenimporteurs, de Centrale Bank van Suriname (CBvS), het ministerie van Financiën en Economische Zaken. Er is wel een paar keren met elkaar vergaderd, maar maatregelen bleven uit. 

Tegen eind juli en begin augustus gedroeg de wisselkoers zich reeds onrustig. De koers leek na enkele maatregelen genomen door de CBvS zich te hebben gestabiliseerd rond de SRD 24,50.

Na een korte periode van relatieve rust begon na 19 augustus de koers van de Amerikaanse dollar dagelijks te stijgen tot het punt waarop het nu ligt. En nog steeds hebben de monetaire autoriteiten, met name de Centrale Bank van Suriname en het ministerie van Financiën en Planning, niets van zich laten horen.

Ondertussen heerst er op de valutamarkt een “rush” op de US dollar. Importeurs van levensmiddelen beklagen zich erover dat ze niet kunnen beschikken over de US dollar. De banken zeggen niet over US dollars te beschikken of weigeren te verkopen. Er wordt gewaarschuwd dat er schaarste zal komen van bepaalde producten of dat prijzen naar boven zullen worden bijgesteld. Nu reeds worden producten in de winkels dagelijks aangepast. Buiten de officiële koersnoteringen worden op de valutamarkt koersen genoteerd van reeds rond de SRD 28 voor de US dollar. 

Door de ontstane onzekere situatie “vlucht” ook de gewone man of vrouw met hun SRD’s naar de US$. Hierdoor neemt de druk op de koers alleen maar toe. Een cambiohouder bevestigt deze ontwikkeling waarbij de vraag van de gewone burger naar US dollar is toegenomen. 

Zonder enige tastbare maatregelen of actie van de zijde van de monetaire autoriteiten is het niet verwachtbaar dat de stijging van de koers op korte termijn zal stuiten.

SS

error: Kopiëren mag niet!