Liefdesverklaring

Aron Winter zal geen meer klinkend gebaar van liefde naar zijn geboorteland kunnen maken dan het accepteren van de functie van interim bondscoach voor het land Suriname. Het risico dat Winter, een gevierde topinternational, op de koop toe neemt, bevestigt alleen maar zijn gevoel jegens het land van herkomst. Het klinkt emotioneel, maar de acceptatie van de functie door Winter is niet rationeel. Dat zeggen wij, omdat Winter geen enkel zakelijk belang heeft bij het accepteren van de tijdelijke functie. Het moet om andere dingen gaan, om gevoel. 

We herinneren ons beelden vanuit Brazilië in juni 2014 waar Winter aanwezig was om een voetbalveldje te openen in een achterstandswijk. Daar wist Nina Jurna hem te vinden namens de STVS. En in plaats van Brazilië ging het gesprek al gauw over Suriname en Natio… en over de dubbele nationaliteit. Winter betreurde toen de trage gang van zaken wat betreft het in orde maken van de zaak van de dubbele nationaliteit. 

De liefde moet van twee kanten komen, bij Winter zal de liefde meer van zijn kan moeten komen dan van deze kant. Zo blijkt uit allerlei opmerkingen van personen op social media dat velen niet weten, dat Aron Winter een zeer succesvolle sportcarrière achter de rug heeft en bij een groot club als Inter Milan heeft gespeeld. Maar, het kan in ons nietsbetekend voetballand Suriname dat de grote Johan Neeskens op bezoek is en dat noch de Sport-minister en haar deskundigen noch de sportpers weet dat ze een legende uit de WK’s van 1974 en 1978 voor zich hebben, iemand die 2 WK-finales heeft gespeeld. De man komt anoniem en gaat anoniem uit Suriname. Dat kan in ons Suriname.

Het overgrote deel van voetbalminnend Suriname dat de verwikkelingen van Natio close volgt, heeft in elk geval eergisteren een gat in de lucht gesprongen, toen bekend werd dat niemand minder dan Aron Winter door de SVB bereid was gevonden om als interim coach te fungeren in de komende wk-window.

Een trainer met een grotere sportcarrière heeft Natio nog nooit gehad. De 55-jarige Aron Winter – geboren in Paramaribo – behoort tot de grote Nederlandse internationals en behoort tot de absolute top wanneer het gaat om Nederlandse profvoetballers met Surinaamse roots. Hij bevindt zich in de topgroep van Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Edgar Davids, Clarence Seedorf en Patrick Kluivert. Aron Winter is vaak aangeduid als de ultieme professional bij uitstek die zich dienstbaar wist te maken voor het belang van het team. Hij heeft 84 interlands op zijn naam staan en werd recordinternational voor Oranje in 2000 tot hij 2002 werd ingehaald door generatiegenoot Frank de Boer. Winter speelde vaak voor nationale en Europese prijzen bij Ajax (1986-1992 en 1999), Lazio Roma (1992-1996) en Inter Milan (1996-1999).

Winter was deel van het legendarische Oranjeteam onder aanvoerder Ruud Gullit dat de enige internationale prijs voor Nederland won in 1988. Hij speelde in totaal 3 WK’s en op 3 EK’s. Bekend is zijn gelijkmaker (2-2) tegen de Brazilianen tijdens het WK van 1994 in de VS, waar Brazilie Oranje uiteindelijk met 3-2 uitschakelde in de halve finale en de WK-titel pakte. Het werd het WK van Romario.

Als trainer was Winter niet onverdienstelijk. Hij is assistent bondscoach geweest bij Griekenland dat inmiddels geen Europees voetbaldwerg is. In Canada trainde hij Toronto waar bij als hoofdcoach twee landstitels pakte. Hij was trainer van Ajax Onder 19 en is hij ook assistent trainer bij Ajax.

Een ding moet de SVB wel meegegeven worden, als je het vertrouwen kan winnen van Aron Winter en hem weet te strikken, dan doe je wel wat goed. We weten dat de SVB de afgelopen periode bij vertegenwoordigende elftallen achter elkaar blunders heeft gemaakt. Het lijkt een beetje op het verhaal van de Surinaamse regering waar mensen het vertrouwen beschamen dat in hen wordt gesteld. 

Winter heeft de beste voetbalorganisaties van binnen gezien en hij is professionalisme gewend. De vraag is dan of hij met het amateurisme van de SVB overweg kan gaan. Het is alleen mogelijk wanneer toppers goed kijken en aan den lijve beleven wat en hoe ver Suriname is en dan bereid zijn om naar het lage niveau van het amateurisme en brandjes blussen te zakken. Velen zullen dat behoorlijk aantal treden naar beneden niet willen zaken, vooral als men zichzelf centraal stelt. Winter is niet bekend als iemand die zichzelf centraal stelt, hij stelde altijd het team centraal, ook toen hij het rugnummer 10 droeg bij Lazio Roma.

Winter is naar verluidt heel vaak ongemerkt in Suriname, hij heeft er familie wonen. Winter mag een vermogende man zijn, maar hij heeft naar het schijnt geaccepteerd in welke werkomgeving een job zal moeten klaren. Wij hebben niet opgevangen dat er op het SVB-kantoor en secretariaat zaken zijn veranderd. De blunders die te maken hebben met de logistieke organisatie (administratieve zaken naar clubs toe, tickets, verblijf, trainingsaccommodatie, consumptie, uitrusting, medische begeleiding etcetera) zullen zich blijven voordoen. Onder deze omstandigheden zal Winter dus moeten werken en zeer waarschijnlijk weet hij dat dus ook. Het is voor alle partijen echter wel van belang dat wanneer men eenzijdig of wederzijds besluit om uit elkaar te gaan, omdat de SVB zijn zaken niet op orde heeft, dat zulks in alle rust gebeurt. 

Winter is in elk geval gewaarschuwd en we denken dat hij na het gesprek met Gorré en Menso het besluit heeft genomen zijn naam te verbinden aan Natio. De komende windowperiode in september dit jaar wordt door Natio afgewerkt in Nederland. De Nederlandse sportpers zal erop zitten en op jacht gaan naar smakelijke verhalen vanuit het Surinaamse kamp… bijvoorbeeld over gouden tanden en boomkippen.

Amateurisme vanuit de SVB kan Winter te kijk zetten, maar inmiddels ook spelers die groter zijn geworden als Bundesliga topscorer Geraldo Becker. Na het Gorré verhaal denken we niet dat trainers gekwetst afscheid van SVB zullen nemen. Het is Winter in elk geval aangeraden om wel te beseffen dat hij alle ruimte had om goed geïnformeerd in het bootje te stappen. Aan het einde, mocht het misgaan, dan moet het niet de schuld van de SVB zijn. Want de SVB is zoals de SVB is. 

Waarschijnlijk wil Winter als persoon geboren in Paramaribo ook dit hebben gedaan… om op zijn oude dag geen spijt te hebben van dingen die ongedaan zijn gelaten.

error: Kopiëren mag niet!