Grootschalige corruptie SML Wageningen na twee jaar nog niet aangepakt

“Men springt en schreeuwt over de miljoenen van de Centrale Bank kwestie die zijn geroofd, en over de kwestie bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, en ze hebben gelijk om het te doen, maar er wordt niet stilgestaan bij de kwestie van de Stichting voor de Ontwikkeling van de Machinale Landbouw in Wageningen (SML) waar er drie tot vier keer zoveel miljoenen onrechtmatig zijn verdwenen”, zegt Rashied Doekhie in gesprek met Dagblad Suriname.

Corruptie bij SML

Als ondervoorzitter van het stichtingsbestuur zegt Rashied Doekhie tegen Dagblad Suriname, dat er al geruime tijd grote roof activiteiten plaatsvinden bij de SML. Personen, van wie hij de naam niet noemt, hebben volgens hem het hele hebben en houden van de SML weggedragen. Volgens Doekhie is alles gestolen. Gestolen, omdat er is gehandeld, zonder wettelijke regelingen in acht te nemen. “Van gebouw tot boot, van tractoren tot pelmolen, percelen en nog veel meer is gegeven aan 1 persoon”, zegt Doekhie.

Het bestuur heeft meer dan twee jaar geleden een rapport uitgebracht waarin is gevraagd om tuchtrechtelijk en strafrechtelijk op te treden tegen degene die zich hieraan schuldig maken. Het lijkt erop, volgens Doekhie, dat er in de regering mensen zijn die hand- en spandiensten verlenen om dit niet aan te pakken. Zo kaart de ondervoorzitter het geval van een pelmolen aan die voor zeker 1.6 miljoen gekocht is. Hij geeft verder aan dat het daarna weer verkocht is zonder dat er enig geld ergens na te trekken is. “Terreinen weggeven moet niet geschieden hoe men wil, maar hoe het wettelijk staat voorgeschreven”, voegt hij  toe. Geen enkel wettelijk voorschrift wordt nageleefd, stelt Doekhie.

Na twee jaar nog steeds geen oplossing

Doekhie betreurt het ten zeerste, dat ook deze regering niets betekent voor het onderzoek dat eigenlijk al lang gestart had moeten zijn. “Naar alle waarschijnlijkheid worden er ook door bepaalde personen van de regering wegen aangelegd voor de rovers om hun doelen te bereiken”, aldus Doekhie.

Hij vraagt daarom aan de regering om iets te betekenen voor de SML en op zo een manier vooral te voorkomen, dat er een kwestie van medeplichtigheid gaat hangen boven het hoofd van deze regering. Er is formeel ook een brief gestuurd naar de regering om te vragen dat er zo spoedig mogelijk een onderzoek komt naar hetgeen zich voltrekt in deze stichting, naar aanleiding van de toenmalige rapportage gedaan door het bestuur.

GW

error: Kopiëren mag niet!