De Nationale Assemblee moet zich schamen

“De omgeving van het gebouw van de Nationale Assemblee legt de ziel van de volksvertegenwoordigers bloot. Het verval, de agu peng voor de deur en in een straal van 10 meter rond het gebouw van De Nationale Assemblee, raakt me diep”, stottert een bejaarde, die de Marine trap op moest om zich in te schepen voor een boottocht op de Surinamerivier.”

Koorddanser

“Mi bere koti, mijn hart klopte van angst, ik stond te trillen op mijn benen vanwege de valkuil waar ik en andere burgers zich over moesten wagen om een bigi yari-feest bij te wonen. De boot vertrok voordat het begon te schemeren en konden wij nog zien waar wij onze voeten plaatsen om als een koorddanser aan boord te komen. Wij keerden iets na tien uur in het donker terug en moesten tastend met de voeten langs de valkuilen zien te komen.”

Behept

“Marine trap is een van de eerste aanmeerplaatsen en bouwsels waar de zeeschuimers uit Europa aanlegden in Suriname. Er heeft daar sedert het ontstaan van de volksplanting bloed gevloeid. Veel mensen hebben het leven op deze plek gelaten. De plaats is historisch behept.”

Zelfmoord

“Voordat de brug over de Surinamerivier er stond was de Marine trap de plaats waar zelfmoord werd gepleegd door er vanaf te springen. Al deze gedachten spookten tijdens de boottocht door mijn hoofd.”

Weinig vertrouwen

“Ik voelde mij in geen enkel opzicht veilig. Je moet geen mensen wegen door te schatten, maar eerst uitvinden wat zij bevatten, maar de personen die zich ophouden in lands vergaderzaal en in de omgeving, wekken geen vertrouwen bij mij op.”

Brevet van ongeschiktheid

“Sterke drank vloeide rijkelijk. Van meerdere kanten galmde er muziek uit kriskras geparkeerde voertuigen. Het kapotgereden grasperk rond het Monument voor de Surinaamse Gevallenen in de Tweede Wereldoorlog is geen gezicht. Verdorde planten, vergane vuilnisbakken, zwerfvuil, slapende zwervers, een hoopje menselijke uitwerpselen en dat alles op nog geen twintig passen van het gebouw zijn een brevet van ongeschiktheid voor de volksvertegenwoordiging.”

Olifantshuid

“Deze agu peng schijnt geen onbehagen op te wekken bij de volksvertegenwoordigers. Deze mooipraters hebben geen oog, maar een olifantshuid voor deze verachtelijke toestanden die in strijd zijn met de algemeen geldende wetten, regels, opvattingen over fatsoen en eerbaarheid. Zij zijn de koers helemaal kwijt. Er straalt weinig statelijkheid uit van de bende. Je kunt de man uit de goot halen, maar je kunt de goot niet uit de man halen. De Nationale Assemblee moet zich schamen”, tot zover de frustratie.

HD

error: Kopiëren mag niet!