Wisselkoers blijft stijgen

De dagelijkse stijging van de wisselkoers die sedert medio vorige maand zich inzette na een korte periode van relatieve “rust”, lijkt ook deze week te zullen blijven aanhouden. De US$ noteerde maandag 5 september bij de Centrale Bank van Suriname SRD 25,77. De EURO koers eindigde maandagmiddag op SRD 25,54.

De afgelopen week sloot de koers van de US$ op SRD 25,54 en de EUR op SRD 25,28. Sedert 19 augustus steeg de koers van de US$ dagelijks met enkele dubbeltjes. Op die dag lag de koers van de US$ nog op SRD 24,50 en die van de EURO op SRD 24,42. De girale koers ligt echter ver boven de SRD 26 voor beide valuta soorten.

Toen zowat anderhalve maand geleden de wisselkoers zich “onrustig” naar boven bewoog legde de governor van de Centrale Bank uit, dat dat kwam vanwege de verstoring van het aanbod van vreemde valuta op de markt. Op dat stuk zijn maatregelen genomen waaronder de instructies aan de algemene banken om hun vreemde valuta positie te verlagen. De geldverschepingen naar het buitenland zouden weer hervat worden, waardoor het probleem van giralisering van de US$ verholpen  zou worden. Hoe het nu hiermee zit is niet bekend. 

Vanuit het ministerie van Financiën en Planning zou de deviezen uitvoerregeling vanwege de Deviezencommissie aan banden worden gelegd. Het bedrag tot US$ 50.000 dat zonder vergunning naar het buitenland door vertrekkende passagiers mocht worden “geëxporteerd”, zou verlaagd worden naar US$ 10.000.

President Chandrikapersad Santokhi kondigde ook aan de invoering van een algemene retentie-regeling van 35% voor alle exporten. Exporteurs zouden met deze regeling verplicht worden 35% van hun valuta exportopbrengsten aan de banken te verkopen, die het op hun beurt op de valutamarkt zouden aanbieden. Met betrekking tot de deviezen exportregeling  en de retentieregeling is niet bekend geworden of deze zijn aangepast of ingevoerd. Van de zijde van het ministerie van Financiën zijn hierover geen mededelingen gedaan in de afgelopen twee weken.

Een andere oorzaak van de koersstijging heeft ook te maken met de toename van grote geldhoeveelheden die in SRD in omloop zijn. De overheidsuitgaven zijn in de afgelopen 3 tot 4 maanden flink gestegen vanwege de importinflatie en de gestegen loonsom. De Centrale Bank zei hierover, dat zij met de wekelijkse termijndeposito veilingen (TD-veilingen) niet in staat is tijdig en voldoende  het overtollig geld in omloop kan afromen. Teveel SRD geldhoeveelheden in omloop doet de druk op de wisselkoers stijgen, met inflatie tot gevolg.

De grote onevenwichtigheden op de overheidsbegroting, met een toenemend gapend tekort is van grote invloed op inflatie en koersontwikkelingen.

SS

error: Kopiëren mag niet!