Tweede groepsexpositie ‘Wi Alakondre’ ter ere van wijlen kunstenaar Soeki Irodikromo

Readytex Art Gallery opent op 8 september de tweede groepsexpositie samengesteld door curator-in-residence Sri Irodikromo. 

Met deze nieuwe expositie Wi Alakondre vervolgt zij het traject van het grotere Alakondre: A Space in Time project dat tot eind van het jaar in Readytex Art Gallery loopt. Tegelijkertijd is deze expositie voor Sri Irodikromo heel persoonlijk.

Wi Alakondre is namelijk samengesteld ter ere van haar vader, kunstenaar Soeki Irodikromo die inmiddels twee jaar geleden is overleden. Alakondre was de absolute drijfveer in het leven en de kunst van de bekende Soeki.

In Wi Alakondre is een ere plek weggelegd voor het kopstuk van Soeki dat gemaakt werd door Erwin de Vries, een andere grote Surinaamse kunstenaar die is overleden. Het is de eerste keer dat dit beeld aan het publiek getoond wordt. Daarnaast laat Sri Irodikromo in de expositie portretten zien die verschillende kunstenaars in de loop der jaren van haar vader gemaakt hebben, alsook enkele zelfportretten.

Verder wordt een bijzonder kunstwerk gemaakt met fotomateriaal uit het leven van Soeki Irodikromo getoond van gastkunstenaar Peter Holman. Als ‘Local Master’ van Wi Alakondre kiest zij Leo Wong Loi Sing, een collega-kunstenaar van dezelfde generatie en tevens goede vriend van haar vader. Een prachtige selectie van zijn werk is te zien in de expositie.

Sri toont ook een indrukwekkende blauwe keramische sculptuur van haar vader die zij recentelijk in zijn huis vond. Geïnspireerd door deze vondst selecteert zij uit de collectie van Readytex Art Gallery kunstwerken waarin de kleur blauw dominant is.

Tevens kiest ze enkele kunstwerken die niet blauw zijn wat bijdraagt aan het spel en contrast. De aanvullende werken zijn van de kunstenaars John Lie A Fo, Kenneth Flijders, Kurt Nahar, Paul Chang, René Tosari, Rinaldo Klas, Roddney Tjon Poen Gie, Shaundell Horton, Sunil Puljhun en haar zelf. Wi Alakondre is een krachtig en sprekend eerbetoon aan kunstenaar Soeki Irodikromo, die kan worden beschouwd als de grondlegger van het Alakondre denken in de beeldende kunst.

error: Kopiëren mag niet!