Premier Rutte volgende week op bezoek bij president, Assemblee en Comité Herdenking Slavernijverleden

Nederlands minister-president Mark Rutte en zijn minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher, brengen maandag 12 en dinsdag 13 september een bezoek aan Suriname. Ook reizen VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen en diverse Nederlandse bedrijven mee.

Het bezoek staat in het teken van het versterken en verbreden van de bilaterale relatie tussen Nederland en Suriname en bevestigt de bijzondere historische band tussen beide landen, meldt de Nederlandse ambassade in Paramaribo.

Bezoek DNA en president

Premier Rutte wordt maandag 12 september ontvangen door president Chandrikapsersad Santokhi. Hierbij zijn ook minister Schreinemacher en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking aanwezig.

Aansluitend heeft de Nederlandse premier een gesprek met Surinaamse jongeren over onder meer hun ambities, toekomstplannen en visie op maatschappelijke ontwikkelingen.

Minister Schreinemacher zal eerder op de dag een ontmoeting hebben met minister Ramdin en een gesprek met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld. Ook brengt zij een bezoek aan het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing, NCCR, om te spreken over de recente wateroverlast in Suriname. De minister-president en de minister sluiten de eerste dag van hun bezoek af met een diner met het Surinaamse en Nederlandse bedrijfsleven.

Kransen in het Fort Zeelandia

Minister-president Rutte en president Santokhi leggen dinsdagochtend 13 september gezamenlijk een krans bij het monument voor de Decembermoorden in Fort Zeelandia.

Minister Schreinemacher brengt in de ochtend een bezoek aan Deltares in Paramaribo, waar zij uitleg krijgt over de waterproblematiek in de stad. Vervolgens gaan minister-president Rutte en minister Schreinemacher naar De Nationale Assemblée, waar Rutte een toespraak geeft voor de leden van het Surinaamse parlement. Aansluitend brengen zij gezamenlijk een bezoek aan het mangrove project. Hier planten zij bomen in het kader van de kustbescherming.

Gesprekken met Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden en Nationale Reparatie Commissie Suriname

Premier Rutte en minister Schreinemacher nemen dinsdagmiddag deel aan werklunch met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven. De minister-president heeft aansluitend een gesprek met leden van het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden en de Nationale Reparatie Commissie Suriname. Ook brengt hij een bezoek aan een Makandra Project op het gebied van politiesamenwerking.

Minister Schreinemacher neemt op dat moment deel aan Business Dialogue met bedrijven over zakendoen in Suriname. Minister-president Rutte en minister Schreinemacher sluiten hun bezoek aan Suriname af met een bezoek aan de onlangs geopende nieuwbouw van de Surinaamse Brouwerij, onderdeel van het Heineken concern.

error: Kopiëren mag niet!