Ruim 60 procent van Surinaamse offshore blokken nog onaangetast

Staatsolie produceert 6 miljoen barrels olie per jaar 

Momenteel is slechts 40% van de Surinaamse offshore olie blokken gegund aan bedrijven door Staatsolie. Dat betekent, dat meer dan 60%van de blokken onaangetast is en vol potentieel zit. In het vierde kwartaal van het jaar zullen diepwaterblokken ter veiling aangeboden worden. In 2023 staat er weer een veiling voor ondiepe blokken gepland. 

Van 2022 tot 2027 is Staatsolie van plan om naar schatting 1,5 miljard Amerikaanse dollar uit te geven als onderdeel van zijn investeringsprogramma, waarvan het grootste deel zal zijn voor deelname aan offshore-ontwikkeling. Dit stelt Staatsolie in zijn bijgewerkte Strategische Roadmap. 

Staatsolie stelt dat de fondsen ook zullen worden gebruikt om duurzame energieprojecten te ontwikkelen, aangezien de wereld lijkt af te stappen van fossiele brandstoffen. 

Strategische doelen 

Om de geplande uitgaven te ondersteunen, verwacht Staatsolie haar bedrijfs kredietfaciliteit te herfinancieren om de lokale, regionale en internationale financiële markten verder aan te boren en commerciële kansen met internationale partners te verkennen. De strategische doelen van Staatsolie omvatten het ontwikkelen van offshore-capaciteit om als een effectieve partner op te treden en uiteindelijk een exploitant te worden. Mogelijkheden voor hernieuwbare energie zijn ook een van de doelen.

Staatsolie’s focus voor 2022 omvat het toewerken naar een investeeringsplan voor Blok 58 en deelname aan de ondiepe blokken 5 en 8. Maar, het is zeer waarschijnlijk dat een definitief investeringsbesluit (FID) zal komen pas in 2023, aldus bericht de nieuwswebsite OilNow. Het omvat ook het inschakelen van up-, mid- en downstream gas exploitanten om scenario’s voor gasontwikkeling en -afname verder te bestuderen. Staatsolie schetste dat het 2021 begon met 89,6 miljoen vaten bewezen reserves. Zes miljoen barrels werden geproduceerd.

Staatsolie heeft ook gezegd, dat seismische gegevens wijzen op een geschatte 30 miljard vaten olie-equivalent voor de kust.

error: Kopiëren mag niet!