Kustwacht Suriname viert 9-jarig bestaan

“Het doet je heel goed om deel uit te maken van een organisatie die groeiende is.” Woorden van de waarnemend directeur van de Kustwacht, majoor Radjoe Bhola, in zijn openingstoespraak. 

De Kustwacht vierde op 1 september haar 9-jarig bestaan. Ondanks de vele uitdagingen is het deKustwacht gelukt om 92 patrouilles uit te voeren. Dit geeft in simpele woorden aan, dat de bemanning ongeveer 50% van het jaar op zee was, zo laat de Kustwacht weten. Majoor Bhola wenst graag te werken aan 100% realisatie van de organisatie doelstellingen. Hij streeft ernaar, dat de Kustwacht steeds betere prestaties neerzet in de naaste toekomst. Het doel van de Kustwacht is om de Surinaamse belangen die zich in het zeegebied bevinden te bewaken. 

Als organisatie heeft de Kustwacht ook het sociaal doel om terug te geven aan de mens en de natuur. Dit jaar is besloten om enkele sociale projecten uit te voeren waaronder het mangroveproject. Er is voor dit project gekozen, vanwege de affiniteit van de Kustwacht met de zee en haar taakstelling met betrekking tot het beschermen van het milieu. De activiteiten zullen bestaan uit het planten van mangroveplanten langs de kust te Weg naar Zee en het vermeerderen van mangroveplanten.

Evenals het schoonmaken van de sluizen in Paramaribo Noord, welke in de Surinamerivier uitstromen, dat in samenwerking met het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu uitgevoerd zal worden.

Majoor Bhola is van mening dat de veiligheidsorganisaties samen moeten bundelen om bepaalde zaken gedaan te krijgen. Door de financiële tekorten is het moeilijk voor de Kustwacht om alleen projecten uit te voeren. Maar, als organisaties bij elkaar komen en elkaar ondersteunen zal het zeker lukken om de doelen samen te bereiken.

Ten slotte is majoor Bhola heel trots op zijn medewerkers, die zich elke dag inzetten om de belangen van het land te beschermen, ondanks de moeilijke tijden die zij doorstaan. 

“Volgend jaar, bij 10 jaar Kustwacht gaan we dat groter aanpakken”, zei minister van Binnenlandse Zaken Bronto Somohardjo. De bewindsman beaamt, dat het werk van de Kustwacht niet alleen belangrijk, maar ook zwaar is. Hij apprecieert de inzet met de weinige middelen die de Kustwacht heeft. 

De jongeren bij de Kustwacht moeten goed gemotiveerd worden, omdat zij in de toekomst een heel belangrijke rol zullen vervullen bij de olie- en gasindustrie. De minister beloofde, dat hij de benodigde middelen voor de Kustwacht gaat zoeken, zodat de organisatie onbeperkt haar werk kan verrichten. 

 De minister gaf zijn toespraak in het bijzijn van Rudy Roeplal, voorzitter van de Raad van de Kustwacht.

error: Kopiëren mag niet!