“In deze situatie moet je kunnen improviseren”

Enkel burgers geven in gesprek met Dagblad Suriname aan, dat zij hun hele levensstijl moeten veranderen, van eet- tot leefgewoonten. “Ik moest letterlijk alles stoppen, bij mij ging alles om het merk en beste kwaliteit, maar de situatie dwingt je om voor iets anders te kiezen”, zegt een vrouw. “Dus ik moet op een of andere manier gaan improviseren. Gelukkig hoef ik mezelf niet te veranderen. Al die dure haarproducten heb ik laten staan en ik werk nu met natuurlijke dingen die ook duur zijn, maar tenminste nog te permitteren voor mij. Als geuren voor mijn lichaam gebruik ik net maar een parfum. Je kan een parfum van SRD 50 vinden, maar het gaat je ook meer dan dat irriteren. Je hebt enkel die geluk hebben, maar mijn lichaam kan niet er tegen. Zelfs een horloge is duur geworden, je hebt goedkope, maar die gaan weer niet lang mee.  Over de prijs van een ondergoed wil ik het niet hebben, ook geen BH, alles vliegt omhoog. Ik vraag me af wanneer de prijzen weer dalen.”

Een alleenstaande moeder zegt, dat het heel zwaar is voor haar. Haar huis huisvest vier vrouwen, waaronder zij en haar drie dochters. “Voor ons als dames is het helemaal niet makkelijk. Van nagel tot haar en lichaam onderhoud lukt het helemaal niet. Goedkope spullen vinden lijkt ook een kunst zijn”, benadrukt de alleenstaande.

“Ik heb ook een kleine en producten voor haar zijn voor mij ook niet te permitteren.” De vrouw geeft aan, dat zij allen ook niet dezelfde producten kunnen gebruiken. “Wij allen hebben onze eigen kwaaltjes. De ene kan niet tegen dit en de ander kan niet tegen dat en hun haarproducten verschillen ook zelfs. Als moeder probeer ik mijn uiterste best te doen, maar om eerlijk te zijn overdrijven mensen wel met de prijzen. Als je alleenstaande bent, ga je van alles ontdekken, dus ik ben van alles op de hoogte, hoe ik de telling ook bijhoud weet ik van alles. Aan haarproducten geef ik al SRD 2.000 per maand uit. Dan heb ik nog geen volledige lichamelijk onderhoud en voeding meegerekend. Ik heb dus moeten kijken wat belangrijk is en kopen wat goedkoop is.”

“Mijn kinderen proberen nu hun eigen dingen te doen om op zo een manier ook hun eigen centjes te verdienen. De ene vlecht haar en de andere stikt kleren en probeert met haar eigen fashion lijn te komen, maar de prijzen zijn zo verdomd hoog. Ik ben benieuwd hoe anderen het doen”, vraagt de alleenstaande moeder zich af. 

TM

error: Kopiëren mag niet!