China’s riskante zijderoute-leningen
DOOR DUNCAN MIL

Gelanceerd in 2013 door president Xi Jinping, heeft China’s Belt and Road Initiative (BRI) ervoor gezorgd dat landen in een groot deel van de ontwikkelingslanden worstelen met zware schuldenlasten.

Het invullen van de BRI maakt sinds 2017 deel uit van de grondwet van de regerende Chinese Communistische Partij. Xi’s kenmerkende economische idee heeft tot doel de wereldeconomie opnieuw vorm te geven en een nieuwe door China geleide wereldorde te creëren.

Tijdens de eerste vijf jaar van het initiatief besteedde China jaarlijks ongeveer $ 85 miljard aan de financiering van overzeese ontwikkeling, volgens een rapport uit 2021 van het in de VS gevestigde onderzoekslaboratorium AidData.

AidData onderzocht meer dan 13.000 BRI-projecten ter waarde van ten minste 843 miljard dollar in 165 landen. Van deze projecten meldde AidData dat de “verborgen schulden” – schulden die niet op de overheidsbalansen voorkomen – die zijn opgebouwd door lage- en middeninkomenslanden in totaal ongeveer $ 385 miljard bedroeg.

Venezuela heeft $ 91,1 miljard aan leningen, waaronder $ 16,3 miljard aan verborgen schulden, gevolgd door Angola met leningen van $ 52,3 miljard en verborgen schuld van $ 12,4 miljard.

Sri Lanka is ongeveer $ 10,8 miljard verschuldigd voor transport-, energie- en telecommunicatieprojecten. De internationale luchthaven Mattala genereert niet genoeg inkomsten om de $ 190 miljoen aan leningen terug te betalen die de Exim Bank of China heeft verstrekt om het te bouwen. Vaak landen er maar twee vluchten per dag op Mattala. China huurde in 2017 de Sri Lankaanse containerhaven van 1,3 miljard dollar in Hambantota, toen Colombo zijn schulden niet kon terugbetalen.

De bezorgdheid neemt toe dat Peking meer activa in beslag zal nemen van landen die in “schuldenvallen” zijn geduwd.

Volgens een onderzoek van het American Enterprise Institute waren er eind 2021 projecten ter waarde van 838 miljard dollar aan de gang. De aard van de projecten verandert nu – in plaats van spoorwegen of luchthavens te bouwen, worden leningen nu vaker gebruikt voor natuurlijke gas- of oliewinning.

error: Kopiëren mag niet!