President Santokhi: “Zuid-Zuid relatie cruciaal voor ontwikkeling Caribische- en Afrikaanse landen”

President Chandrikapersad Santokhi heeft donderdag 1 september tijdens de openingsceremonie van het Afri-Caribbean Trade and Investment Forum 2022 op Barbados benadrukt, dat regeringen ernaar dienen te streven om duurzame economische integratie en samenwerking te bevorderen. Dit ten behoeve van de volkeren van beide gebieden. Het Surinaamse staatshoofd sprak in de hoedanigheid van Caricom-voorzitter.

De Caricom-voorzitter is bijzonder ingenomen met de aanwezigheid van veel Afrikaanse en Caribische regeringsleiders en functionarissen op de investeringsconferentie. “Dit is veelbelovend voor de beoogde verdieping en verbreding van de banden tussen onze beide regio’s. Het is vandaag een vreugdevolle en historische dag omdat beide gebieden zijn samengekomen om verder inhoud te geven aan onze historische banden, de langdurige vriendschap en samenwerking.”

President Santokhi merkte echter op, dat deze samenwerking beperkt is gebleven. Voornamelijk tot de betrokkenheid in multilaterale arena’s, politiek overleg en diplomatieke démarches.

De president gaf aan, dat het nu tijd is om verder te gaan dan solidariteit en verwantschap. “Het Caribisch gebied en het Afrikaanse continent hebben een onlosmakelijke geschiedenis van meer dan 400 jaar. Ik ben blij te zien dat sommige Caribische bedrijven en banken zich op het Afrikaanse continent hebben gewaagd. Daar hebben we meer van nodig”, onderstreepte het staatshoofd. Hij beklemtoonde, dat het ook van belang is dat Afrikaanse landen investeren in het Caribisch gebied. 

“We hebben ook Afrikaanse landen nodig om te investeren in het Caribisch gebied en om partnerschappen aan te gaan met Caribische bedrijven”, luidde de visie van president Santokhi. 

De Caricom-voorzitter zei ook, dat het hoog tijd wordt om de Zuid-Zuid-relatie tussen de twee continenten vorm te geven. “Omdat we allemaal bijna op hetzelfde ontwikkelingsniveau zitten, is het van het cruciaal belang dat we onze krachten bundelen en samen gaan werken aan elkaars ontwikkeling.”

error: Kopiëren mag niet!