In vrieskist na 11 dagen in zee aangetroffen Braziliaanse visser na 16 dagen in Surinaamse cel terug in Brazilië

Een Braziliaanse visser, uit Amapá, werd op 10 augustus na 11 dagen op zee gevonden en gered voor de kust van Suriname, dobberend in een vrieskist. Romualdo Macedo de Rodrigues, 44, was 450 kilometer verwijderd van waar hij was begonnen. 

Vervolgens werd hij echter door de Surinaamse autoriteiten gevangen genomen, omdat hij illegaal het land was binnengekomen, en na 16 dagen in een cel te hebben doorgebracht mocht hij op een vlucht naar Belém vertrekken. Dit berichtten woensdag 31 augustus diverse lokale Braziliaanse media waaronder ndmais.com.br en R7.

Volgens informatie van de krant O Globo was Romualdo vertrokken uit Oiapoque, in Amapá, richting Ilha dos Macacos, in Frans-Guyana, om te gaan vissen. Tijdens de reis begon zijn houten boot, ongeveer zeven meter lang, te zinken. De visser dreef bovenop de boot, naast de vriezer.

Hij verklaarde, dat hij haaien om zich heen had gespot en besloot daarom in de vriezer te gaan.

Romualdo werd eindelijk na 11 dagen te hebben rondgedobberd gevonden door de bemanning van een ander schip. Afkomstig van de Braziliaanse deelstaat Pará en vader van drie kinderen, was de man zichtbaar verzwakt toen hij werd gered door vissers. Hij vroeg om water en probeerde uit te leggen wat er was gebeurd.

Hij werd erg uitgedroogd en gedesoriënteerd naar de kust gebracht, met gescheurde kleren en een hitteberoerte. Ook had Romualdo brandwonden opgelopen door een hoge blootstelling aan de zon. 

Dit alles gebeurde dus op 10 augustus, maar de Surinaamse autoriteiten hielden de man vervolgens 16 dagen opgesloten in een cel in een politiebureau in Paramaribo, aangezien hij een illegale immigrant was. Omdat hij geen papieren had, werd de man beschouwd als een illegale immigrant.

Hersteld en vrijgelaten, keerde Romualdo pas de afgelopen dagen terug naar Brazilië, via een vlucht die hem naar Belém, Pará, bracht. Daar werd hij herenigd met zijn moeder en een neef.

PK

error: Kopiëren mag niet!