Wereldevenementen gepland voor september

1 september 2022 – 1 oktober 2022 – Elke maand publiceert Graphic News een Wereldagenda met aanstaande evenementen die de wereld de komende maand vorm zullen geven. Evenementen in september zijn onder meer vervroegde verkiezingen in Italië, algemene verkiezingen in Zweden, de 200ste verjaardag van Brazilië, de ingebruikname van India’s eerste in eigen land gebouwde vliegdekschip en NASA’s DART-ruimtevaartuig zal proberen te botsen met een asteroïde.

1 september VS: een lanceervenster van zes maanden wordt geopend voor de langverwachte eerste orbitale testvlucht van het SpaceX Super Heavy en Starship-lanceervoertuig.

2 sep, India: premier Narendra Modi geeft opdracht aan India’s eerste in eigen land gebouwde vliegdekschip, INS Vikrant, terwijl Delhi zijn zeestrijdkrachten wil moderniseren en de toegenomen Chinese aanwezigheid in de Indische Oceaan wil tegengaan.

6 sep, Spanje: De Victoria, aangevoerd door Juan Sebastian Elcano na de dood van Ferdinand Magellan, keerde terug naar Spanje na het voltooien van de eerste reis rond de wereld 500 jaar geleden.

7 sep, Brazilië: Strijdkrachten en aanhangers van president Jair Bolsonaro marcheren over het strand van Copacabana in Rio terwijl Brazilië 200 jaar onafhankelijkheid viert. Bolsonaro blijft achter in de peilingen voor de verkiezingen van oktober, en zijn tegenstanders vrezen een terugkeer naar de dictatuur.

11 sep, Zweden: Er worden zwaarbevochten verkiezingen verwacht tussen het regerende linkse blok van premier Magdalena Andersson en de rechtse oppositie onder leiding van Ulf Kristersson van de Gematigde Partij.

13 sep, VN: De Iraanse president Ebrahim Raisi brengt zijn eerste bezoek aan de Algemene Vergadering van de VN. Het is controversieel omdat hij op de Amerikaanse en Europese sanctielijst staat.

25 sep, Italië: een alliantie onder leiding van Giorgia Meloni’s post-fascistische Broeders van Italië staat op het punt een duidelijke meerderheid te behalen bij vervroegde verkiezingen na het aftreden van Mario Draghi.

26 sep, Space: NASA’s DART-ruimtevaartuig zal in botsing komen met een asteroïde in de eerste test van een techniek die bedoeld is om te voorkomen dat nabije aardse objecten de planeet raken.

error: Kopiëren mag niet!